Hlavní obsah

Ztohoven vysekali Pacmana v řepkovém poli Agrofertu. Vyžral prý dotace

Právo, mar, jkk
Aktualizováno

K vyobrazení Pacmana z kultovní videohry v řepkovém poli poblíž hory Říp se přihlásila umělecká skupina Ztohoven. Případem se zabývá i policie, jelikož vlastníkovi vznikla škoda 350 tisíc korun.

Foto: Ztohoven

Motiv v řepkovém poli

Článek

„22. května, v mezinárodní den biodiverzity a v den výročí spuštění hry Pacman skupina Ztohoven vytvořila Pacmana v řepkovém poli, na kterém hospodaří koncern Agrofert. Pravděpodobně se jedná o největší obrazec v poli, rozkládající se na 18 ha řepkového porostu,“ napsala skupina na svém facebookovém účtu.

Performanci nazvali „Vystup ze hry“. Ztohoven sice přímo neuvedli, na kterého politika dílem útočí. Avšak v textu k akci zmiňují, že „Pacman vyžral dotace“ nebo „Pacman dokonale hacknul systém demokracie a kontinuálně ho zneužívá“.

„Pacman v krajině vyžírá jednotlivé složky ekosystému a zanechává za sebou monokulturní toxickou poušť,” uvedla skupina v prohlášení. „Pacman ve společenském životě likviduje kulturu, individuální svobody, diverzitu podnikatelského prostředí a schopnost bez zásahu centrálního plánovače řešit krizové situace,” píše se na webu skupiny.

Policisté se případem zabývají od uplynulého víkendu, kdy jim byla nahlášena krádež řepky na poli v okolí obce Rovné na Litoměřicku. Sklizena byla plocha zhruba sedmi hektarů. Škoda byla vyčíslena na 350 tisíc korun.

Ztohoven vyvěšením trenýrek podle soudu jednali proti hodnotám společnosti

Domácí

„V tuto chvíli se údajný pachatel přihlásil a my budeme prověřovat, zda se jeho tvrzení zakládá na pravdě či nikoliv,“ řekla Právu policejní mluvčí Eva Hyšplerová.

Policisté tak budou údajné pachatele vyslýchat a na základě shromážděných důkazů rozhodnou, co bude s případem dál.

Mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka potvrdil, že na pozemku hospodaří společnost Agrobech, která je součástí koncernu.

„Nechci komentovat motiv tvůrců, je ale zarážející, kam až jsou někteří lidé schopni zajít,” uvedl s tím, že podle něj jde o trestný čin „při kterém došlo k poškození cizího majetku se škodou v řádu statisíců korun”. Policie by podle něj měla záležitost vyšetřit.

Mluvčí se ohradil i proti kritice společnosti v souvislosti s pěstováním řepky a pobíráním dotací. „Řepku pěstují čeští zemědělci přibližně na 16 procentech orné půdy v ČR. Z veškeré pěstované řepky v ČR připadá jen 5 procent na zemědělské firmy Agrofertu,” tvrdí Hanzelka s tím, že na obdělávanou půdu pobírá společnost dotace stejně jako všichni ostatní zemědělci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám