Hlavní obsah

Vinařům prší uprostřed sklizně, hrozny začínají hnít

5:00
5:00

Chcete-li článek poslouchat, přihlaste se

Mikulov

Výhled počasí v těchto dnech bedlivě sledují tuzemští vinaři. Pár deštivých dnů uprostřed sklizně, která zatím vypadala bezproblémově, může způsobit, že hrozny začnou ve velkém hnít. Vinohradníci zkouší postřiky, které bobulky před hnitím ochrání, a na poslední chvíli vinohrady zbavují listů, aby se k hroznům dostalo více vzduchu a slunce.

Foto: Hana Černohorská

Ve vlhku se začne dařit houbovým chorobám, především šedé plísni. Déšť snižuje kvalitu hroznů.

Článek

Ještě koncem srpna si ředitelka Iva Šantavá z vinařství Víno Blatel z Blatnice pod sv. Antonínkem letošní úrodu pochvalovala. „Vinice jsou v dobré kondici, réva má vyrovnaný růst a hrozny vypadají slibně,“ říkala tehdy.

Ve středu už tak optimisticky nezněla. „Deště s tím ale pěkně zamíchaly,“ říkala ráno ustaraně.

S vinobraním v Blatnici začali, ale doma pod střechou nemají ještě ani půlku úrody. „Samozřejmě, že jsme před dešti odlisťovali vinohrady, aby zóna hroznů byla co nejvíc vzdušná. Teď můžeme jen vyčkávat, až přestane pršet a vinohrady oschnou,“ konstatovala ředitelka. Jiné je letos podle ní i zrání hroznů. „Rané odrůdy nejsou dozrálé, ty pozdější už mají vysoký obsah cukru. Posbírali jsme Müller Thurgau a Rulandu šedou, ale je to hodně komplikované.“

Foto: Hana Černohorská

Vinaři se snaží vinohrady takzvaně odlistit, aby hrozny po dešti lépe vysychaly.

Ve vlhku se začne dařit houbovým chorobám, především šedé plísni. Pokud by pršelo dlouho, hrozí, že hrozny začnou hnít. Déšť také snižuje jejich vnitřní kvalitu. „Zahýbe to analytikou, změní se poměry PH, obsah cukrů i kyselin, všechno se to vlhkým počasím ředí,“ upozorňuje Richard Danko, nezávislý révolog a asistent Ústavu vinohradnictví a vinařství MENDELU.

Sledovat počasí každý den a dokázat včas zareagovat, plánovat sběr nebo alespoň předsběr před dešti, to jsou podle něj jediná účinná opatření. „Teď se musíme spoléhat už jen na zkušenosti vinohradníka a enologa a na to, jestli dokážou najít ten správný průsečík. Nikdo nechce sbírat shnilé ale ani nezralé hrozny,“ dodal Danko.

Pojedeme na tři směny

„Momentálně neděláme nic, protože prší,“ říká Lubomír Tichý, předseda spolku Dunajovské kopce v Dolních Dunajovicích u Mikulova. Zemědělci žijí podle něj z hodiny na hodinu, co se bude ve vinohradě a ve sklepech dít plánují na základě krátkodobých prognóz. I proto vinaři neradi hodnotí úrodu předem. „Žádná sezóna nemůže být bezproblémová, dlouhodobý výhled neexistuje. Jsou to nervy a starosti, ale ty máme od začátku,“ uvádí vinař Tichý.

Foto: Hana Černohorská

Takto vypadá hrozen napadený plísní šedou.

Kolik toho spadne a co potom udělat, na to čekají také vinaři na Mikulovsku. „Podle toho buď zrychlíme sběr, protože bude hrozit riziko hniloby anebo naopak, odrůdy pozdnější na větrných polohách můžeme zkusit ještě ošetřit bio přípravky s nízkou ochrannou lhůtou tak, abychom je ochránili před hnitím,“ uvažuje Tichý.

Pokud by ale jen čistě teoreticky celý týden pršelo, je jakákoliv ochrana k ničemu. „To už pak už není na co čekat. Pak už je to tlak na všechny, na ty, co sbírají, na ty, co jezdí s mechanizací, na ty, co jsou ve sklepě. Jeli bychom ve dvou i třísměnných provozech od nevidím do nevidím, protože jakmile hrozny začnou hnít, přicházíme nejen o kvalitu, ale i o množství.“

V Čechách se sklízí

Zatím co na Moravě si vinaři lámou hlavu s vydatným deštěm, v Čechách se sklízí, protože prší méně. „Zatím se nám to tady rýsuje dobře,“ říká Soňa Podholová, výrobní ředitelka z vinařství Vinné sklepy Kutná hora.

Ale i tady zkomplikovaly sklizeň deště ze začátku září. „Jeden den tady spadlo téměř třicet milimetrů, nějaká plíseň šedá se na ranějších odrůdách prostě vyskytla,“ říká Soňa Podholová. Dvacet procent odrůdy Solaris vlhko neustálo a shnilo. „Nebyli jsme schopni kvůli počasí sklidit ty hrozny dřív. Nepoužíváme totiž žádnou tvrdou chemii, proto jsme prostě šli a to, co bychom nedali do pusy, jsme vystříhali na zem. No a teď jsme svolali brigádu a postupně do všechno nosíme do sklepa.“

Vinařství Vinné sklepy Kutná hora obhospodařují přes 40 hektarů vinic v biorežimu a jako jediné vinařství v republice drží certifikát biodynamického zemědělství DEMETER. Pod střechou už mají zhruba šedesát tun hroznů, což je necelá polovina úrody. Vloni jim 30 procent úrody spálil mráz.

Foto: Libuše Vrbová, Vinařství U Vrbů

Ve vinařství U Vrbů v Hustopečích stačili sklidit část hroznů před dešti.

I v rodinném Vinařství U Vrbů byla o víkendu, ještě před dešti, velká porada. „Dlouhé deště v období sklizně jsou velkým strašákem, umí kvalitu hroznů výrazně ovlivnit,“ objevilo se ve středu ráno na jejich facebooku. „Proto se teď vinobraní točí kolem předpovědi počasí. Třeba u Veltlínu jsme se rozhodli posbírat spodní a vrchní část vinice, kde se nejvíce drží vlhkost. Střed ve svahu jsme nechali a věříme, že to zvládne,“ uvedla vinařka Libuše Vrbová.

V rychlosti vyhrává kombajn

Výhodu mají vinařství, kde sklízí vinohrady kombajnem. „Dnes ráno jsme ještě stihli 10 tun rulandy šedé sklidit, než začalo pršet. Teď to zpracováváme a dnes a zítra si dáme pauzu. Vinobraní jsme stopli, za deště nesbíráme. Aktuálně stíháme sklízet tam, kde hrozí nebezpečí hniloby,“ řekl ve středu dopoledne Štěpán Maňák ze stejnojmenného vinařství, které je držitelem titulu Vinařství roku.

Obhospodařují 27 hektarů vlastních vinic. Proto část úrody sklízí u Maňáků kombajn, což je v takovém počasí výhoda. „Máme tady dobré půdy, není tady jílovitá zem, voda se dobře vsakuje, proto když zaprší, za dva dny už se dá do vinic vjet,“ upřesnil Maňák.

Výběr článků

Načítám