Hlavní obsah

Ochranná známka Bublinky chce pomoci domácím vinařům v boji s konkurencí

1:52
1:52

Poslechněte si tento článek

Zaperlíme po našem. Pod tímto sloganem se v Brně v pátek koná první ročník Dne Bublinek, což je akce pořádaná Vinařským fondem ČR. Jejím cílem je propagovat perlivá vína domácí produkce a vytvořit tak účinnou konkurenci dováženým perlivým vínům, která jsou stále oblíbenější.

Den BublinekVideo: Miroslav Homola, Novinky

Článek

„Jde o projekt na dlouhou trať. Vinaři se s ním musí nejprve seznámit, což není ze dne na den. Podobně jako se rozjížděla ochranná známka Svatomartinské předpokládáme, že se stále víc vinařů bude zajímat o chráněné označení Bublinky. Zatím je to třináct vinařství, která o bezplatné používání známky projevila zájem. Informují se však i další a dobrým signálem je i požadavek, nejen o známku pro levnější perlivá vína se šroubovacím uzávěrem, ale i pro dražší produkci, kde si už vyšší tlak v lahvi vyžaduje korkový uzávěr, takzvaný hříbek,“ řekl Novinkám ředitel Vinařského fondu ČR Zbyněk Vičar.

Ochrannou známku Svatomartinské používá a vínem uděluje vinařský fond dvacet let. Zájem o ni je značný. V posledních létech je to průměrně dva miliony lahví, které jsou ročně známkou označeny

Dovoz perlivého vína stále roste

Jak ředitel doplnil, vytvořit, pokud možno účinnou domácí konkurenci zahraniční produkci, je načase. Podle nejnovějších informací totiž zájem o perlivá vína vzrostl natolik, že se jejich dovoz meziročně zvýšil o sedmadvacet procent.

Foto: Miroslav Homola, Novinky

První vinaři nabízeli domácí perlivá vína s ochrannou známkou Bublinky na Dni Bublinek v Brně

Česká perlivá vína pro známku Bublinky se vyrábějí ze tří bílých odrůd – Veltlínské zelené, Müller Thurgau a Ryzlink vlašský, růžová pak z modrých odrůd Zweigeltrebe, Frankovka a Svatovavřinecké. Jednou z metod, která byla rovněž na Dnu bublinek v Brně na Moravském náměstí preferována, bylo sycení vína kvasným plynem, které vyvinula Mendlova univerzita. Jedná se o jímání plynu, jenž vzniká při kvašení vína. Takto vzniklý perlivý nápoj má jemnější chuť a zachovává si také aroma dané odrůdy,“ vysvětlil Vičar.

Související témata:

Výběr článků

Načítám