Hlavní obsah

Břeclavská nemocnice má nový stravovací provoz

1:38
1:38

Poslechněte si tento článek

Břeclav

Přes 176 milionů korun stála rekonstrukce stravovacího provozu v Nemocnici Břeclav. Více než 30 let stará budova už nevyhovovala, její stav se postupně stále více zhoršoval. Zastaralé bylo také vnitřní vybavení kuchyně a jídelny.

Foto: Archiv Nemocnice Břeclav

Provoz má nové vybavení.

Článek

Práce začaly loni v létě a trvaly necelý rok. „Peníze jsme na tak velkou investici hledali několik let. Nakonec se podařilo propojit dotace od našeho zřizovatele, tedy Jihomoravského kraje, a Operačního programu Životní prostředí,“ uvedl ředitel nemocnice Petr Baťka.

Denně kuchyně připraví skoro 1000 jídel. „Je to více než 700 jídel se 30 druhy diet pro pacienty a dalších 240 jídel pro zaměstnance. Nyní je vypsaná veřejná zakázka na dodavatele stravy. Jakmile bude vybrán, začneme v naší jídelně opět vařit,“ řekl Baťka s tím, že náhradní provoz se pacientů téměř nedotkl.

Energetické úspory

Podle ředitele je hlavním cílem nejen zlepšit stravování pro pacienty a zaměstnance, ale také energeticky ušetřit. „Nejen díky zateplené a opravené budově, ale také novému a lepšímu vybavení,“ poznamenal Baťka.

Foto: Archiv Nemocnice Břeclav

Prostory si prohlédl i hejtman Grolich (uprostřed).

Komplexní energetické úspory pavilonu zahrnovaly obnovu pláště budovy, tedy výměnu oken a zateplení. Z budovy zbyl jen skelet postavený v roce 1992. Náklady přesáhly 176 milionů. Nejvíce dal Jihomoravský kraj v částce 146 milionů.

„Původní kuchyně byla už technicky i provozně za svým maximem. Věděli jsme, že pokud chceme v Břeclavi udržet kvalitní péči a zázemí pro zaměstnance, musíme investovat do modernizace,“ uvedl hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).

Související témata:

Výběr článků

Načítám