Článek
„Běžně se sem dostávají málo kvalitní čínské čaje a lidé si pak mohou myslet, že nejsou dobré. Také se děje, že balení obsahuje něco jiného, než jste si zaplatili,“ vypráví Wei Jin ve svém moderně pojatém podniku blízko nákupního centra Quadrio. Čaje tu skladuje i v lednicích, péče o ně se podobá péči o víno, a podobně pestrá je i paleta vzhledu, chutí a vůní.
Stejně jako u vína, kdy v případě cuvée jde o vyladěnou směs více odrůd, mohou být v čaji použity lístky i z pěti různých lokalit ovlivňující výsledný efekt. V případě čínského čaje typu puer, který se stává hlavním tématem prvního ročníku Euro Tea Expo, se mnohdy lisuje do pevných koláčů a některé tak „zrají“ i desítky let.
„Chceme lidi učit, jak poznat kvalitní čaj, jak ho vybírat a ochutnávat. Proto návštěvníci po zakoupení vstupenky mohou degustovat zdarma,“ upozorňuje muž, který si v roce 2002 založil svůj první obchod s čajem, o čtyři roky později otevřel čajový klub a dnes vede čajovnu Orijin Tea. Nabízí zde čaje, keramiku i kurzy čajových ceremonií.
„Pití čaje je velice prospěšné pro zdraví. Je to způsob, jak se zastavit, užít si přítomný okamžik a setkávat se s lidmi. Zdravotní účinky ale nepřicházejí po jednom šálku,“ usměje se Wei Jin, který absolvoval čínskou čajovou školu a je také předsedou nadačního fondu pro podporu a rozvoj čajové kultury.
Do vršovické sportovní haly v ulici U Slavie 1540/2a nyní zve se svojí ženou Yirong Sun desítky čajových specialistů nejen z Česka, Německa, Velké Británie, Španělska, Itálie, ale i z Číny. „V sobotu a v neděli budeme pořádat odborné přednášky i řízené degustace a návštěvníci se mohou učit od předních čínských znalců čaje,“ podotýká Yirong Sun.
Základním tématem letošního festivalu bude čínský puerh, který je původem z provincie Yunnan. „Odsud také pochází speciální druh čajovníku známý jako Velký list, ve kterém je více prospěšných látek. Může být prevencí proti tloustnutí, také pomáhá snižovat vysoký tlak, cukr i cholesterol,“ tvrdí čajový mistr.
O zdravotních účincích puerhu se začalo více mluvit už v 80. letech minulého století, kdy podle Wei Jina potvrdil francouzský výzkum řadu pozitivních účinků na lidské tělo.
„Však také býval čaj v Číně po staletí nápojem císařské rodiny. Pomáhal jim trávit vydatná jídla,“ upřesnil s tím, že oproti zelenému čaji výrazněji neovlivňuje kvalitu spánku a může se popíjet i odpoledne.
Wei Jin klade důraz z pohledu laika i na detaily – například na čajovou keramiku, která podle něj ovlivňuje výslednou chuť nálevu. „Každý materiál pracuje s vůní jinak – některý ji víc nasává, jiný podporuje její uvolňování,“ vysvětlil.
Vstupenka koupená předem online vyjde na 300 korun na jeden den a 400 korun na oba dny. Studenti platí polovinu.



