Hlavní obsah

Zpožděné dotace se prodraží, bojí se žadatelé programu Zelená úsporám

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozruch mezi čtenáři Práva a Novinek.cz způsobila informace v pondělním vydání deníku Právo, že tisíce lidí zatím marně čekají na dotaci z programu Zelená úsporám. Desítky e-mailů, telefonátů a diskusních příspěvků do redakcí obou médií doložily, že nervozita žadatelů, kteří do úprav bytů a domů vložili i statisíce s vidinou masívní podpory, každým dnem roste.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Článek

Nový ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) při svém vstupu do úřadu uvedl, že potížím v  projektu se bude věnovat jako jedné ze svých priorit. [celá zpráva]

Nejčastěji si stěžují ti, kteří se v domnění, že získají dotaci na zateplení či na výměnu vytápění, zadlužili a počítali, že úvěr částečně pokryjí z peněz programu Zelená úsporám.

„Teď nám zbyde úvěr, který nejsme v podstatě schopni splácet (počítali jsme s jeho splácením tak maximálně půl roku). Budu s tím mít starosti a ještě zaplatím úroky,“ napsala na Novinky.cz M. H. z Nezvěstic. Navíc se jí prodražila rekonstrukce domu kvůli tomu, že nemohli práci zadat levnějším místním řemeslníkům, ale certifikované firmě. [celá zpráva]

Také P. H. z Pohořelic, který si o dotaci zažádal v březnu 2010, musel kvůli zdržení refinancovat hypotéku. Dům si kompletně zateplil a pořídil si kotel na biomasu, čekal tedy půlmiliónovou dotaci.

„S těmito penězi jsem počítal pro částečné umoření hypotéky. Celá rekonstrukce mi vychází asi na 1,8 miliónu. Kvůli zdržení a průtahům jsem již musel refinancovat hypoteční úvěr, což mě stálo na penále dalších 130 tisíc korun bance,“ uvedl v e-mailu zaslaném Právu. Pokud by tušil, jaké bude mít potíže, zvolil by podle svých slov levnější postup.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomáš Chalupa

Průtahy kvůli úmrtnímu listu

Potíže nemají pouze majitelé rodinných domů, ale i lidé ze společenství vlastníků bytů. Podle jednoho z nich v Brně si zažádali o dotaci přesně před rokem a zatím nevědí, na čem jsou.

„Vyřizování protahovaly i formální nedostatky. Jednou nám podklady vrátili kvůli tomu, že úmrtní list jednoho z vlastníků bytu, který zemřel dva měsíce před rekonstrukcí, nebyl notářsky ověřen,“ řekl Právu.

Do redakce přichází ale i nadšené dopisy těch, kteří dotaci dostali. Např. H. D. z Brna získala dokonce dvě – 80 tisíc na plynový kotel a solární panely a 210 tisíc na zateplení a výměnu oken. „Myslím, že by stálo za to, poděkovat i obyčejným úředníkům na Státním fondu životního prostředí, kteří odvedli obrovský kus práce s lidmi. Takže ještě jednou – štěstí přeje připraveným – vzkaz pro nespokojence,“ napsala žadatelka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám