Hlavní obsah

Zpoplatněme výjezdy k prkotinám, navrhují hasiči Kubicemu

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zásahy hasičů, které nesouvisí se záchranou životů a majetku, by měly být zpoplatněny. Počítají s tím návrhy, které ministrovi vnitra předložil v souvislosti s úspornými opatřeními v resortu Generální ředitel hasičského záchranného sboru (HZS) Drahoslav Ryba. V pátek o tom informoval mluvčí resortu Pavel Novák.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Článek

Rozpočet hasičů by mohl být posílen nejen zpoplatněním některých činností, které nemají souvislost se záchranou životů, majetku nebo zásahů při mimořádných událostech, ale rovněž zapojením pojišťoven do financování požární ochrany. Ušetřit by se mělo i transformací HZS Správy železniční a dopravní cesty. Další úspory by měly plynout ze změn v rámci vedení sboru.

Šéf hasičů předložil ministrovi dvě varianty, jimiž by se mohla situace ve sboru v letech 2013 a 2014 ubírat. První bez přímého dopadu na rozsah a kvalitu veřejnosti poskytovaných služeb, druhou i s negativním dopadem na úroveň poskytovaných služeb, které by mohlo znamenat snížení počtu hasičů či rušení některých stanic.

Snižování rozpočtu bez dopadu na kvalitu služeb má podle ministra vnitra Jana Kubiceho jasnou hranici. "Proto jsem připraven podpořit i legislativní změny, které povedou k razantnějšímu posílení příjmové části rozpočtu HZS,“ uvedl ministr.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr vnitra Jan Kubice

O možném zpoplatnění některých zásahů hasičů mluvil před časem v rámci odpovědi na poslanecké interpelace i premiér Petr Nečas (ODS).

"Jsem rád, že se podařilo nalézt možné úspory i v řídících a štábních strukturách generálního a krajských ředitelství. Návrhy se vydávají i cestou postupného zcivilňování nevýkonných činností nebo slučování jednotlivých organizačních celků pod jeden obslužný a řídící aparát," doplnil Kubice.

Ministerstvu vnitra bude letos v rozpočtu chybět asi 1,7 miliardy korun, odhadl ministr počátkem března.

Reklama

Výběr článků

Načítám