Hlavní obsah

Zoopark Zájezd jen těsně unikl krachu, v pondělí znovu otevře brány návštěvníkům

Novinky, luh, jdu

Malé rodinné zoo kousek za Prahou, chovající na sto druhů zvířat, hrozil krach. Po nuceném uzavření svých prostor v rámci vládních nařízení v boji proti koronaviru čelila existenčním problémům. Jakožto soukromá zoo se mohla spoléhat pouze na své rezervy a příspěvky od návštěvníků. Spásu přineslo čtvrteční prohlášení vlády, podle kterého může Zoopark Zájezd opět přivítat návštěvníky již v pondělí.

Zoopark Zájezd se chystá na pondělí. Po více než měsíci přivítá návštěvníkyVideo: Novinky

 
Článek

Vzhledem k tomu, že Zoopark Zájezd je soukromá zoo, nenáleží jí nárok na podporu ze státního rozpočtu nebo od magistrátu města, jako je to například u trojské zoo.

“Jsme závislí čistě na návštěvnících, kteří k nám přijdou. Tím, že už jsme měsíc zavření, tak máme aktuálně ztrátu asi 1,5 milionu korun a s každým týdnem se čím dál více přibližujeme tomu, že se blíží nějaká kritická chvíle, kdy bychom museli opravdu začít uvažovat nad samotnou existencí zooparku,” sdělil ve středu Novinkám vedoucí vzdělávání a výzkumu v zooparku Daniel Koleška.

Už během čtvrtka se však dozvěděli zprávu, ve kterou nejen v zooparku dlouho doufali. Vláda zveřejnila výsledky jednání, podle kterého mohou zoologické zahrady zpřístupnit veřejnosti venkovní prostory. V zooparku tak místo plánovaného 25. května přivítají opět návštěvníky už v pondělí 27. dubna.

Hamáček: Nejsme policejní stát. Na dovolenou může každý

Domácí

“Máme samozřejmě ohromnou radost, že se povedlo zoologické zahrady otevřít téměř o měsíc dříve, nicméně stále sčítáme ztráty, takže na jásot je ještě brzy,” řekl Koleška s tím, že dodržování hygienických pravidel je samozřejmostí. Návštěvníci budou muset kromě povinné roušky dodržovat dvoumetrové rozestupy, zoo poskytne i dezinfekci na ruce.

A zoopark musí dodržet i další pravidla. Vstupenky se budou prodávat pouze on-line nebo přes QR kód. Rodinnou zoo pak bude moci navštívit maximálně 600 lidí denně.

Ti, kdo za zvířaty po více než měsíční přestávce přijdou, se můžou těšit na to, že uvidí nové přírůstky. “Máme mláďata už u tří druhů lemurů, u korsaků, u některých druhů plazů a další mláďata ještě budou přibývat,” přiblížil Novinkám Jiří Marek, kurátor chovu zvířat v zooparku.

“Samozřejmě ve chvíli, kdy návštěvníci přijdou, tak zvířata mohou reagovat tak, že chvíli z toho budou mírně vyplašená, ale to by měla být otázka pár dní, než si opět na ruch zvyknou,” dodal.

Babiš na tiskové konferenci představil změny v opatřeních kvůli koronaviru

Koronavirus

Rodinná zoo Zoopark Zájezd se nachází ve stejnojmenné malé vesnici mezi Kladnem a Prahou, hned vedle Okoře. Její chloubou jsou zvláště chameleoni a lemuři. Otevřeno zde bude od pondělí 27. dubna denně od 9 do 18 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám