Hlavní obsah

Zoo v Praze nabídne nové expozice lachtanů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nové expozice lachtanů a papoušků, viniční domek předělaný na kavárnu či druhá rozhledna v Praze patří mezi hlavní novinky, které během nadcházející 78. sezóny otevřou v pražské zoologické zahradě. Sezóna v zoo, vyhlášené magazínem Forbes za 7. nejlepší zoo světa, bude oficiálně zahájena 4. dubna. Zahrada připravila novou expozici lachtanů. Prostředí připomíná mořská skaliska.

Článek

"Expozicí roku, která zároveň bude s 39 milióny korun největší investicí, se stane monumentální expozice lachtanů jihoafrických, imitující scenérii autentického mořského břehu," řekl Fejk.

Nová expozice bude otevřena 23. května, nabídne návštěvnickou tribunu pro 260 sedících diváků a chovatelské zázemí pro oblíbenou lachtaní rodinu včetně potomků slavného Gastona. "Půjde o nejvýznamnější letošní změnu v pražské zoo, proto bude lachtan letošním zvířetem roku," podotkl Fejk.

Ředitel by nerad, aby lachtani dělali pro diváky cirkusové kousky, ale aby si přitom sami hráli. Hra je pro ně přirozená.

Ještě předtím 8. května bude otevřena nová expozice papoušků rodu lori s osmi novými voliérami se zimními ubikacemi. Již 4. dubna spolu s oficiálním zahájením sezóny bude otevřen rekonstruovaný památkově chráněný objekt ze 17. století, proměněný na kavárnu a cukrárnu pro rodiče s dětmi.

Druhá největší rozhledna v Praze

Rozhledna Obora, která se stane po petřínské rozhledně druhou rozhlednou v Praze, bude zpřístupněna návštěvníkům zoo 13. června. Stavba vysoká 18,5 metru se stane věrnou kopií dnes již neexistující dřevěné rozhledny z vrchu Smrk v Jizerských horách, která byla postavena v roce 1892 a zničena v 50. letech minulého století.

Pražská zoo například také chystá možnost sledovat v přímém přenosu porod žirafího mláděte, které by se mělo narodit v polovině dubna samici Elišce jako čtvrté žirafí mládě narozené v tomto roce a celkově 65. narozené v pražské zoo.

Podle upřesněné statistiky přišlo loni do pražské zoo přesně 1 196 954 lidí. V roce 2007 padl dosud platný návštěvnický rekord, který činí 1 266 944 lidí. Rok 2008 je co do návštěvnosti v pořadí třetí v novodobé historii.

Podle ředitele Fejka činí rozpočet na provoz zoo přibližně 300 miliónů korun, z toho jednu třetinu zařízení získá formou dotací. V loňském roce byla míra ekonomické soběstačnosti pražské zoo 75 procent, nejvíce ze všech zoo v republice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám