Hlavní obsah

Zmocněnkyní pro lidská práva bude Šimáčková Laurenčíková

Praha
Aktualizováno

Novou vládní zmocněnkyní pro lidská práva bude dosavadní předsedkyně vládního výboru pro práva dítěte Klára Šimáčková Laurenčíková. Ta řídí Českou odbornou společnost pro inkluzivní vzdělávání. Do funkce ji ve středu vybrala vláda. Uvedla to mluvčí vládního hnutí STAN Sára Beránková. Podle návrhu usnesení měl kabinet Šimáčkovou Laurenčíkovou jmenovat do funkce ke středečnímu datu.

Foto: František Vlček / MAFRA / Profimedia , Profimedia.cz

Klára Laurenčíková

Článek

Post vládního zmocněnce je od konce ledna neobsazený.

Novinky se v úterý v souvislosti se zvolením Česka do Rady OSN pro lidská práva na příštího zmocněnce dotázaly, ale mluvčí vlády Václav Smolka nereagoval.

Zvolení Laurenčíkové ocenil vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti), jelikož šlo o pirátskou nominantku. „Klára neúnavně bojuje za zlepšení prostředí, ve kterém vyrůstají děti a mladí, věnuje se podpoře duševního zdraví dětí, ochraně jejich práv nebo tématu otevřeného vzdělávání. Je také členkou Výboru pro prevenci domácího násilí a mnoho dalšího,“ napsal na Facebooku.

Česko nahradilo Rusko v Radě pro lidská práva OSN

Válka na Ukrajině

Vláda k 26. lednu z pozice zmocněnkyně odvolala poslankyni opozičního hnutí ANO Helenu Válkovou. Válkovou jmenovala předchozí vláda ANO a ČSSD podporovaná komunisty, funkci zastávala od května 2019. Na svém odchodu se Válková loni dohodla s premiérem Petrem Fialou (ODS).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám