Hlavní obsah

Změny ve vzdělávání sester mají nastat od příštího roku

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novela zákona o vzdělávání nelékařských pracovníků, podle níž by zdravotním sestrám stačily čtyři roky střední školy a rok studia na vyšší odborné škole, by měla platit od školního roku 2017/2018. Poslanci jej dostanou na stůl již na nadcházející zářijové schůzi, oznámilo ministerstvo zdravotnictví.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Podle nyní platné úpravy musí sestry studovat čtyři roky na střední odborné škole a další tři roky v rámci bakalářského programu na vysoké škole. Zdravotnictví se přitom potýká s úbytkem ošetřovatelského personálu.

Podle údajů ministerstva  totiž jen za posledních pět let ubylo téměř 1300 sester či zdravotních asistentů a ministr „tvrdost zákona” částečně kompenzuje jen udělováním výjimek.

„Jsme si vědomi potřeby získávání nového zdravotnického personálu a také udržení stávajících stavů. Cílem našeho návrhu je proto umožnit stabilizaci systému kvalifikačního vzdělávání při zachování jeho kvality tak, aby se absolventi mohli co nejdříve zapojit do praxe,“ uvedl k normě ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).

Některé vysoké školy přijdou o peníze

Němeček očekává, že Sněmovnou norma projde, na její přípravě se ostatně podílely všechny koaliční strany. Obává se ale, že ve finiši se "spustí dělostřelecká palba" těch, kteří přijdou o dosavadní byznys, citovala jej ČTK.

Například kreditní systém kurzů v rámci celoživotního vzdělávání podle něj přináší firmám ročně 600 až 800 miliónů, o zisky kvůli novele přijdou i soukromé vysoké školy, kde se sestry dosud povinně školily, uvedl.

Vláda zákon o změně podmínek vzdělávání schválila koncem června. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám