Hlavní obsah

Změny v bodovém systému: Už 400 připomínek, lidé schvalují až 100 tisíc za alkohol

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K návrhu změn v bodovém systému, který ministerstvo dopravy (MD) zveřejnilo 13. dubna na internetu k veřejné diskusi, se sešlo už 400 připomínek. Řekl to v pátek mluvčí MD Tomáš Neřold.

Článek

„Chystané zvýšení pokut ve výjimečných případech až na 100 tisíc korun lidé schvalují zejména za jízdu pod vlivem alkoholu či drog či vůči pirátům silnic,“ informoval Neřold.

Tak velký zájem veřejnosti je podle mluvčího pro MD příjemným překvapením. Termín pro vyjádření připomínek, který vypršel 13. května, se proto ministerstvo rozhodlo ještě posunout. Zasílat je tedy lidé i nadále mohou na e-mailovou adresu pripominky@mdcr.cz.

Bodový systém, který byl zaveden před deseti lety, má doznat zásadních změn. Kromě podstatně tvrdších pokut u řady přestupků se má celý systém zjednodušit. Místo dosavadní sedmibodové stupnice budou proto podle představ MD přestupky rozděleny do tří kategorií s šesti, se čtyřmi, nebo s dvěma udělovanými body.

Někteří žádají i doživotní zákaz

Novinkou je také záměr MD navyšovat sazby na dvojnásobek, pokud bude spácháním přestupku způsobena dopravní nehoda. Nejvyšší možná výše pokuty však má být omezena na už zmíněných 100 tisíc korun. A pokud by řidič způsobil nehodu se závažnými zdravotními následky, má ho kromě toho čekat zákaz řízení až na tři roky.

„V diskusi jsme zaznamenali i požadavky, aby se u nejtěžších přestupků doba pro odebrání řidičského průkazu prodloužila na pět či deset let, nebo dokonce doživotně,“ uvedl Neřold.

Chystané změny v bodovém systému MD průběžně prezentuje i na sociálních sítích Twitter a Facebook, kde založilo stránku Nový bodový systém. Do vlády však návrh příslušné novely poputuje až v příštím roce. V platnost by tedy nový bodový systém mohl vstoupit nejdříve v roce 2018.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám