Hlavní obsah

Zloději o Vánocích nespí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Blíží se Štědrý den, lidé berou obchody útokem a zloději mají radost, protože jejich "tržby" v tomto období rostou. "Není to tím, že by zlodějů bylo více, ale lidé u sebe mají hodně peněz," vysvětluje policejní mluvčí Eva Miklíková a dodává, že drobná kriminalita o Vánocích narůstá, i když ne nějak dramaticky.

Foto: Fujaré

HLASY - festival lidského hlasu spatří světlo světa 2. září v Rožnově pod Radhoštěm

Článek

Velkou škodu může způsobit nejen zmizení plné peněženky, ale také vykradení auta. Někteří lidé jsou nepoučitelní a stále nechávají na parkovištích auta plná krabic s vánočními dárky. Auto vám ale můžou vykrást nejen před hypermarketem, ale třeba na Štědrý den přímo před domem.

"Co se o Vánocích opravdu nestává, jsou vraždy a podobné těžké zločiny," říká mluvčí, "jinak se dá těžko říci, v čem jsou Vánoce specifické. Ono je to rok od roku jiné a obecně mají policisté pořád co dělat. Někdy třeba nelogicky volá člověk, že někomu zaskočila kost, tak mu seženeme záchranku."

Jak je vidět, lékaři ani policisté si o Vánocích neodpočinou, přestože se zrovna nevraždí. Kromě zmíněných kostí z kapra dělají největší problémy dělobuchy. Stále se opakují případy experimentátorů, kteří doma vyrábějí vlastní pyrotechniku a přijdou o prsty nebo se popálí. K nehodám ale přispívají i oficiálně prodávané dělobuchy - někteří lidé mají totiž ve zvyku házet je po sobě a nebo je zapalovat uvnitř bytu.

Naopak ubývá případů hořících stromečků, protože klasické svíčky už skoro nikdo nepoužívá a elektrické mohou způsobit požár jen výjimečně.

Divoký Silvestr v centru Prahy

Obecně nejnebezpečnější prý bývají velká městská sídliště a centrum Prahy na Silvestra. Zde se pohybují skupiny opilých cizinců i našinců a dopouštějí se různých výtržností. Hrají si s pyrotechnikou, rozbíjejí láhve a vyvolávají rvačky, někteří už oslavy konce roku zakončili i pádem z mostu do Vltavy. I proto si policisté o svátcích moc volna neužijí, jejich hlídky se v tomto období spíše posilují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám