Hlavní obsah

Zledovatělé silnice dělají problémy řidičům, havaroval autobus i sypač

• Aktualizováno

Řidiče v neděli večer trápí na řadě míst zledovatělé silnice. U obce Bystřec na Orlickoústecku havaroval na kluzké cestě autobus, nikdo nebyl zraněn, u Tovéře na Olomoucku zase boural na kluzké silnici sypač. Meteorologové před riziky spojenými s počasím varovali, výstraha platí až do pondělního poledne – nejrizikovější situace se očekává na pomezí Čech a Moravy.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Nehoda sypače u obce Tovéř na Olomoucku

Článek

V Pardubickém kraji v okresech Ústí nad Orlicí a Svitavy padal v neděli odpoledne mrznoucí déšť a silnice pokryla ledovka.

U obce Bystřec na Orlickoústecku na zledovatělé silnici havaroval autobus. V autobuse jel řidič a dvě děti, nehoda se obešla bez zranění. Další nehoda se stala u Orlického Podhůří, řidič skončil na ošetření, uvedl mluvčí policie Ondřej Zeman.

V podvečer policie vyjela i k nehodě v Poličce na Svitavsku, kde auto na zledovatělé silnici narazilo do dopravního značení. „Zatím nemáme hlášenou žádnou nehodu s vážnými následky,“ řekl mluvčí.

Silnice na Orlickoústecku a Svitavsku jsou sjízdné jen s velkou opatrností. „Kdo nemusí, ať nevyjíždí,“ uvedl mluvčí. Podle silničářů si řidiči musejí dát kvůli ledovce pozor i na Hlinecku v okrese Chrudim.

Problémy hlásí také Vysočina. Silnice namrzají v celém kraji a jsou sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Silničáři měli večer v terénu asi 100 vozidel údržby. „Déšť sůl ze silnic neustále smývá, je nutné projíždět okruhy znovu,“ řekl dispečer krajské správy a údržby silnic Aleš Hubený.

Policie v tomto regionu zatím neevidovala zvýšený počet nehod, sjízdnost je podle mluvčí policie Stanislavy Miláčkové ale komplikovaná ve všech okresech, nejvíc na Žďársku. I když se mírně otepluje, déšť na prochladlém povrchu namrzá. Na Ždársku je i nejvíc mlh.

„Problémy jsou spíš lokální na silnicích nižších tříd, hlavní tahy jedou,“ řekl Hubený.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Ledovka 2. prosince večer v Mikulově na Břeclavsku.

S ledem na silnicích či chodnících se potýkají i v dalších krajích. U Tovéře na Olomoucku havaroval v neděli večer na kluzké silnici sypač silničářů.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Nehoda sypače u obce Tovéř na Olomoucku

Výstraha před zledovatělými silnicemi platí až do pondělního dopoledne. Týká se především severu a východu České republiky, přičemž v některých okresech na pomezí Čech a Moravy platí extrémní stupeň nebezpečí. [celá zpráva]

Foto: ČHMÚ

Výstraha ČHMÚ před námrazou na území ČR

Reklama

Výběr článků

Načítám