Hlavní obsah

Zkušenost s hazardem má v Česku každý třetí mladistvý

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Hráčů závislých na automatech, on-line hrách či na sázkách je v současné době v Česku 100 tisíc, problém s hraním má 440 tisíc Čechů, uvádí výroční zpráva o hazardním hraní. Zkušenosti s hazardními hrami má až 30 procent mladých lidí ve věku od 15 do 17 let, tvrdí národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Mladí lidé mají nejvíce zkušeností s on-linem hraním, loteriemi a kurzovými sázkami. První zkušenosti děti získávají již v deseti letech. On-line hraní hazardních her alespoň jednou v životě uvedlo 23 procent dospělých.

„Internetové sázení u nás není dostatečně regulované. Prozatím máme problémy zejména se závislými na tzv. automatech, ale závislostní potenciál hraní na internetu je přinejmenším stejně silný,“ řekl Vobořil. Zejména on-line hraní propadá stále více mladistvých.

On-line sázení na vzestupu

Odvody z hazardních her za rok 2014 byly 7,9 miliardy korun, v roce 2013 to bylo o 135 miliónů více.

V roce 2014 dosáhl objem internetových kurzových sázek 29,4 miliardy korun, příjmy ze hry byly 3,3 miliardy. Češi hrají také na on-line portálech nelicencovaných v ČR, a to minimálně ve stejné míře jako na těch oficiálních.

„Řada těchto nepovolených herních stránek přitom zřetelně cílí na české hráče. Výpadek na odvodech z nelicencovaných on-line her dosahuje odhadem 700 miliónů korun,“ upřesnil šéf národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti Viktor Mravčík.

Mají vzniknout intervenční centra

V Česku podle zprávy neexistují dostatečná preventivní opatření v boji proti hazardu. Vláda by však ke konci prázdnin měla projednat návrh akčního plánu strategie pro oblast hazardního hraní na období 2015 až 2018. Ten by měl zavést několik opatření v oblasti prevence a léčby patologického hráčství.

„Akční plán počítá s částkou 100 miliónů korun na tři roky. Zdroje by měly být například z evropských fondů, na prevenci a léčbu by také mohlo být věnováno procento z hazardu,“ nastínil Vobořil.

V každém krajském městě by podle něj mělo vzniknout intervenční centrum, do budoucna se počítá i se vznikem center v okresních městech. „Ale pro start by mělo existovat 14 zařízení. Víme, že oblast závislosti je v podstatě přenosná, lidé se učí jeden od druhého,“ uzavřel Národní protidrogový koordinátor.

Anketa

Má vaše dítě zkušenost s hazardem?
Ano, a vím o tom
45,3 %
Podezřívám ho
4,7 %
Ne
50 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 86 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám