Hlavní obsah

Zklamání v ČSSD: Čekal jsem lepší výsledky, říká Hamáček

Právo, kab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průběžný výsledek voleb předsedu Sněmovny a místopředsedu ČSSD Jana Hamáčka nemile překvapil. Strana bude muset podle jeho mínění výsledky pečlivě zanalyzovat, aby se neopakovaly v příštím roce i ve volbách do Sněmovny.

Jan Hamáček je z výsledků zklamanýVideo: Novinky

 
Článek

„Vidím problém na severu Čech, je evidentní, že budeme muset přijít s programem speciálně pro tyto regiony. Protože soc.dem. bývala tradičně silná v těchto oblastech. Poté, co budou sečtené výsledky, bude jasné, kolik máme mandátů. Potom se ČSSD musí zamyslet a zaměřit na volby, které nás čekají za rok, do Poslanecké sněmovny. Ty rozhodnou, kam tento stát bude směřovat,“ řekl Hamáček.

Neočekává prý, že by se uvnitř strany začalo schylovat k tlaku na výměnu vedení. A to ani ze strany prozatím úspěšného hejtmana Jihočeského kraje Jiřího Zimoly (ČSSD), který se občas opakovaně staví do vnitrostranické opozice – např. v otázce církevních restitucí.

„Pan Zimola je velmi úspěšný hejtman, o jižní Čechy jsem se neobával. Otevřeně říkám, že i v jiných krajích jsem očekával lepší výsledky. Je to evidentně kraj od kraje odlišné. Musíme to pečlivě zanalyzovat,“ dodal Hamáček.

V senátních volbách se ČSSD podle Hamáčka daří

Senátní volby hodnotí šéf Sněmovny jako úspěšnější. „Pokud vím, tak postupuje zatím devět nebo deset kandidátů do druhého kola. Budeme muset napřít úsilí, aby co nejvíce našich postupujících proměnilo za senátorský mandát,“ uvedl Hamáček.

Neočekává prý, že by se výsledky voleb ještě po sečtení nějak rapidně změnily. „Já myslím, že pokud je sečteno dvacet procent hlasů,tak ty trendy jsou jasné,“ uvedl.

"Je potřeba připravit se na vyjednávání. Jak jsem říkal, jedno je výsledek voleb, z toho si musíme vzít ponaučení. Druhá věc je, že se musíme připravit na vyjednávání o koalicích. Vypadá to, že budou početnější," dodal Hamáček.

Centrála prý krajským lídrům nebude nařizovat, jak mají ve vyjednávání postupovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám