Hlavní obsah

Zklamaná ČSSD chce napnout síly do voleb do Sněmovny

Právo, Karolina Brožová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výsledky krajských voleb přinesly ČSSD trpké zklamání. I tak však strana pomýšlí na účast v krajských koalicích, řekl na tiskové konferenci premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Volební kampaň pro ČSSD neskončí ani druhým kolem senátních voleb, hledat začne prý nová témata a bude se připravovat na volby do Sněmovny.

Tisková konference ČSSD k výsledkům krajských a senátních voleb

 
Článek

„Nás mrzí, že přišlo méně lidí, než ke krajským volbám před čtyřmi lety. Chtěl bych zdůraznit, že každá demokracie je postavena na aktivitě občanů,“ uvedl Sobotka úvodem své řeči a poděkoval voličům, kteří k volbám přišli. Zvlášť pogratuloval kolegům z jihočeské ČSSD a ČSSD na Vysočině, kteří vyhráli.

„Vzhledem k tomu že sedm nebo osm kandidátů do Senátu postupuje do druhého kola, chtěl bych vyzvat naše sympatizanty, aby přišli do druhého kola znovu,“ dodal.

I přes zklamání ČSSD výsledky voleb respektuje. „Zdá se, že voliči po osmi letech, kdy ČSSD dominovala ve většině krajů ČR, upřednostnili změnu. Chtěl bych pogratulovat hnutí ANO k prvnímu místu v krajských volbách,“ uvedl premiér.

Zdůraznil zároveň, že vládní strany se umístily na předních místech ve všech krajích. Voliči jsou tak zřejmě se směřováním kabinetu spokojeni.

Ačkoliv je nyní zájmem soc.dem., aby se účastnila krajských koalic, nepůjde do nich za každou cenu. „Pro nás je důležité, aby vznikly takové koalice ve vedení krajů, které budou respektovat programové mantinely ČSSD, na kterých straně záleží.

Strana hledá nový program

Absolutním mantinelem o vyjednávání o krajských koalicích je otázka privatizace nemocnic a krajských služeb. To je věc, kterou ČSSD nepřipustí,“ uvedl Sobotka.

Zaručil, že výsledek voleb neohrozí stabilitu centrální vládní koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL. „ČSSD má také silný zájem na tom, aby pokračovala dobrá spolupráce mezi vládou a kraji,“ řekl předseda vlády.

Obecně se nepodařilo vyvolat emoce, které by zvedly voliče soc.dem. Neúčast voličů soc.dem. volby zřejmě rozhodla
senátor Zdeněk Škromach

Stranu teď však čeká podobná analýza výsledků. Zvlášť proto, že se v jednotlivých regionech výrazně liší. „Vzhledem k tomu, že nás na jaře čeká sjezd, tak jedním z hlavních témat bude nový program ČSSD, se kterým budeme kandidovat do Poslanecké sněmovny,“ uvedl Sobotka.

Sobotka: Potřebujeme městské voliče

Strana se navíc musí snažit zjistit, proč neboduje u voličů ve větších městech. „Jedno z velkých témat je, jak získat znovu podporu městských voličů,“ uvedl premiér.

„Svět se mění, život se mění, musí se měnit také politické strany,“ dodal Sobotka s tím, že ČSSD bude však i nadále klást důraz na solidaritu a sociální politiku.

Osobní důsledek si z voleb Sobotka neodnese. Na březnovém sjezdu ČSSD se chce nadále ucházet o post předsedy strany. „Tohle nebyly celostátní volby, tohle byly krajské volby a volby do třetiny Senátu. Pro mě je důležité, aby ČSSD byla připravena pro volby do Poslanecké sněmovny,“ uvedl premiér.

„Cítím odpovědnost za všechny výsledky, které má ČSSD v době, kdy ji vedu. Má hlavní odpovědnost je za celostátní politiku ČSSD. Jsem připraven kandidovat na funkci předsedy a připravit ČSSD tak, abychom zvítězili ve volbách do Poslanecké sněmovny,“ dodal.

Šéf Senátu Milan Štěch (ČSSD) zdůraznil, že volby do Senátu budou pro stranu velmi důležité. „Senát bude důležitým hráčem i po říjnu příštího roku,“ uvedl.

Škromach: Čelíme ANO a extremistům

Že se strana bude muset výsledky hluboce zabývat, potvrdil i Zdeněk Škromach, který postoupil do druhého kola voleb do Senátu. „Výsledek soc.dem. je ústup ze slávy a bude potřeba intenzivně řešit, proč tomu tak je. Musíme vymyslet, jak čelit nástupu ANO a některých extrémnějších stran. V podstatě kampaň nekončí, kampaň začne kulminovat směrem k volbám do Poslanecké sněmovny,“ uvedl pro Právo Škromach.

Nechtěl odhadnout, zda za špatné výsledky může centrální vedení strany, nebo krajští funkcionáři. „Obecně se nepodařilo vyvolat emoce, které by zvedly voliče soc.dem. Neúčast voličů soc.dem. volby zřejmě rozhodla,“ řekl Právu senátor.

V krajích začne vyjednávání v následujících hodinách. Pardubický hejtman Martin Netolický (ČSSD) jej prý zahájí co nejdříve. „Jsou tu tři silné subjekty. Mezi námi a ANO je rozdíl pár set hlasů. S Koalicí pro Pardubický kraj jsme tři nejsilnější hráči. Dostala se i KSČM, STAN a ODS. V této chvíli jednoznačně začínají jednání. Jsme otevřeni spolupráci se všemi stranami,“ řekl Právu Netolický.

Hledat prý bude řešení, které bude pro kraj stabilní. „Koalice závislá na jednom hlasu je špatná. Budeme hledat řešení, které bude výrazně stabilní stejně, jako bylo v minulých čtyřech letech,“ dodal.

Reklama

Související články

Sobotka: Lidé chtějí změnu ve vedení krajů

I když se ČSSD celostátně pohybuje na druhém místě ve výsledcích voleb do krajů, chce se nadále podílet na jejich vedení, řekl v rozhovoru s novináři premiér...

ANO slaví úspěch i v senátních volbách

První kolo senátních voleb suverénně ovládlo hnutí ANO, které do druhého kola posílá 14 kandidátů. Následuje KDU-ČSL a ČSSD, jejich kandidáti postoupili v osmi...

Výběr článků

Načítám