Hlavní obsah

Zimola obhájil post jihočeského krajského předsedy sociální demokracie

Právo, Pavel Orholz
Tábor

Přestože Jiří Zimola rezignoval v loňském roce na post statutárního místopředsedy ČSSD, v sobotu obhájil na krajské konferenci v Univerzitním centru v Táboře křeslo předsedy jihočeských sociálních demokratů. Dá se očekávat, že bývalý hejtman bude na čelních místech kandidátky do krajských voleb za dva roky.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Krajský předseda ČSSD Jiří Zimola

Článek

Zimola je v současné době místostarostou Nové Bystřice a také krajským zastupitelem. V prvním kole byl jeho soupeřem poslanec Ondřej Veselý, o vítězství rozhodl i Zimolův projev k delegátům. „Vlastně jsem projev neměl ani připravený, respektive, ten, co jsem připravený měl, jsem odhodil stranou. Nakonec jsem reagoval na probíhající diskusi. Řekl jsem, že naším cílem nesmí být štěpení sociální demokracie,“ uvedl po volbě Zimola.

Zdůraznil, že sociální demokracie na jihu Čech by neměla sklouzávat k prázdným frázím. Zimola na konferenci sklidil také kritiku za to, že rezignoval na post statutárního místopředsedy strany.

„Vždycky jsem byl vděčný za to, že mi rozumí tady v jižních Čechách. Mrzelo mě, že se mi na centrální úrovni nedařilo prosadit věci, které jsem vytvořil na jihu Čech. Nehodlám být také neustále terčem pro kolegy z jiných krajů i z předsednictva strany o tom, jak svými vyjádřeními štěpím sociální demokracii,“ dodal Zimola, který se na konferenci neucházel o nominaci na předsedu pro celorepublikový sjezd. Hlavním úkolem Zimoly bude i sestavení kandidátky do krajských voleb za dva roky.

Hamáček ocenil ostrou diskusi

Zimolovi gratuloval i předseda ČSSD Jan Hamáček, který ocenil ostrou diskusi, jež  se v konferenčním sále před volbou vedla. „Já jsem Jirkovi poblahopřál a pokud bude mít zájem, pak se může účastnit diskuzí o celostátní politice. Podle nového návrhu stanov je automaticky členem předsednictva strany,“ vysvětlil Hamáček. Doplnil, že volba Jiřího Zimoly je dobrý krokem pro úspěch sociálních demokratů v krajských volbách za dva roky.

Zimola je předsedou jihočeské ČSSD 10 let. Mezi roky 2008 až 2017 byl jihočeským hejtmanem. Před nedávnem rezignoval na místo statutárního místopředsedy strany a nyní vykonává funkci místostarosty v Nové Bystřici na Jindřichohradecku a je rovněž krajským zastupitelem.

Reklama

Výběr článků

Načítám