Hlavní obsah

Zima zastavila dopravu, zaměstnala i záchranáře

– ČESKÁ REPUBLIKA

Do českých hor o víkendu vyrazily tisíce lyžařů. Začátek jarních prázdnin v některých okresech a střídání turnusů na horách způsobily zácpy především na silnicích do Krkonoš a Jizerských hor. Cesta do Bedřichova v Jizerských horách zůstala o víkendu zavřená. Odhrnutý sníh zužuje silnici natolik, že se tu nemohou minout větší auta.

Foto: Barbora Baranová

Klientkám Domova Magnolie ve Vítkovicích přišli k svátku poblahopřát zástupci Městské policie Ostrava.

Článek

"Na vozovce se ve dvou úsecích nedokázaly vyhnout protijedoucí autobusy a auta. Za nimi se v sobotu okamžitě kupily kolony vozidel," řekl  bedřichovský starosta Martin Koucký. Už od nedělního rána tak byla silnice zavřená a mohla jí projíždět jen autobusy a auta lidí, kteří v Bedřichově bydlí nebo pracují.

"Kdo dnes jede do Bedřichova pouze na lyže, musí využít autobusy MHD. Pokud by motoristé zákaz vjezdu porušovali, nastanou stejně velké problémy jako v sobotu," řekl operační důstojník jablonecké policie Arnošt Vele.

Starosta města chtěl, aby silničáři sníh víc rozhrnuli, ti ho ale odmítli s tím, že by sníh museli navalit na domy, které podél silnice stojí.

Dívka spadla z desetimetrové výšky

Jizerské hory si vyžádaly také náročný zásah záchranářů. Ve středisku v Desné v sobotu pomáhali desetileté dívce, která spadla ze srázu na koleje.

Dívka spadla asi z desetimetrové výšky u lyžařského vleku Parlament. "Pomáhali jsme s transportem dítěte k vrtulníku. Dívka měla otevřenou zlomeninu nohy a frakturu čelisti," řekl náčelník Horské služby René Mašín.

Záchranáři v Beskydech měli napilno

Také Beskydy se o víkendu zaplnily lyžaři a horští záchranáři měli napilno. Už z pátku na sobotu horská služba hledala tři muže a jednu ženu, kteří se na běžkách vydali na túru mezi Grůň a Malý Polom.

"I když upozorňujeme, že se na hřebenech nedaří vinou počasí udržovat stopu, a proto by lidé měli jezdit v nižších polohách, mnoho lidí neposlechne," povzdychl si dispečer beskydské horské služby. Skupina, která brzy sjela z trasy, si naštěstí přivolala pomoc mobilem. I tak je ale záchranáři našli až ve dvě hodiny v noci zcela vyčerpané.

V sobotu musel vrtulník převézt do ostravské fakultní nemocnice těžce zraněného lyžaře z horského střediska Javorový na Frýdecko-Místecku. Lékaři měli podezření na poranění páteře. S těžkým zraněním hlavy urychleně putoval vrtulníkem v neděli odpoledne do nemocnice lyžař ze Soláně na Vsetínsku.

Do hor přijelo i přes velký mráz tisíce lidí. "V neděli ráno tady bylo minus dvacet stupňů, ale pak šla teplota naštěstí rychle nahoru. Svítilo sluníčko a každý víkendový den přijelo asi tisíc lyžařů," liboval si vlekař Jaroslav Vrzgula ze sjezdovek na Bílé. Doprava byla na příjezdových trasách plynulá. Jak podotkli vlekaři, stačilo, aby silničáři prohrnuli i parkoviště.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám