Hlavní obsah

Zima se nevrátí, březen bude teplý a suchý

Novinky, Stanislav Dvořák

Měsíční výhled Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMU) slibuje, že zima se definitivně odporoučela. V březnu se dočkáme dalšího nadprůměrného tepla.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Na lyže zapomeňte, jaro je tady.

Článek

„Současný charakter počasí s nadprůměrnými teplotami a malým množstvím srážek bude pokračovat i v následujícím čtyřtýdenním období. S pravděpodobností větší než 50% by měly být všechny čtyři týdny do 23. března teplotně nadprůměrné a až na 70% i období jako celek. Průměrné týdenní teploty by měly pozvolna stoupat,” uvedli meteorologové.

Zatímco v noci by mělo být v průměru kolem 0°C, přes den je možné, že se dočkáme až 12°C, hlavně ke konci období.

Málo vody

Pravděpodobně se příliš často nedočkáme deště, srážkový deficit se bude v následujících čtyřech týdnech ještě prohlubovat.

„Týdenní úhrny srážek by neměly překračovat v jednotlivých týdnech 10 mm a nejméně srážek je očekáváno v týdnu od 10. do 16. března. Období jako celek bude s 60% pravděpodobností srážkově podprůměrné,” dodává ČHMÚ.

Měsíční výhled počasí však nelze brát jako běžnou krátkodobou předpověď, nemůže přesně předpovědět konkrétní teploty vzduchu a množství srážek pro jednotlivé dny. Odhaduje spíše trend vývoje počasí.

Reklama

Výběr článků

Načítám