Hlavní obsah

Žena v Brně má mozkovou smrt, lékaři se snaží zachránit její nenarozené dítě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

V nemocnici v Brně udržují na přístrojích těhotnou ženu, u které nastala po mozkové příhodě mozková smrt. Lékaři se kvůli plodu, který je ještě příliš malý, snaží její tělo udržet při životě. Sdělil to manžel pacientky a otec dítěte Vojtěch Votava.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Muž pracuje jako policista a policie na jeho podporu vyhlásila veřejnou sbírku.

Žena podle Votavy trpěla epilepsií, záchvat dostala v průběhu prvního těhotenství. Při vyšetření lékaři zjistili, že má arteriovenózní malformaci v mozku, po porodu chlapečka Matěje začala s léčbou. Podstoupila radiační terapii gama nožem. „Po dvou letech od porodu vypadalo vše v pořádku a lékaři povolili další těhotenství,” popsal muž. Žena následně podruhé otěhotněla.

„Ten osudný den jsem měl noční službu a vrátil jsem se brzo ráno domů. Syn Matěj plakal, ale byl jsem v klidu - však je u něj Evička... Najednou mi došlo, že ten pláč je nějaký jiný, tak jsem vyběhl po schodech do ložnice a uviděl jsem Evičku ležet v bezvědomí na zemi, Matěj stál celý uplakaný u ní, ale ona stále dýchala. Byl jsem na takové situace připravený, epileptické záchvaty jsem již zažil, tak jsem ji stabilizoval a čekal, až se probere,” popsal tragickou chvíli Votava.

Jeho žena, která podle jeho slov byla tou dobou v 16. týdnu těhotenství, se však neprobrala, a tak policista zavolal záchranku a zajistil hlídání syna.

V sanitce, která mířila do nemocnice v Třebíči, se ale začal ženin stav zhoršovat. Vrtulník proto nakonec ženu přepravil do nemocnice v Brně.

Mozková smrt

„Kolem poledne mi zavolala doktorka, která mi oznámila, ať přijedu za nimi do Brna. Zpráva, kterou mi sdělila, byla tou nejkrutější zprávou v mém životě – Evičce (ve 27 letech) praskla malformace, a způsobila tak masivní krvácení do mozku, že již při převozu sanitkou byla prakticky mozkově mrtvá - není a ani nebylo jí již pomoci,” popsal muž.

Dítě, které v jejím těle roste, je podle lékařů životaschopné, a proto udržují tělo jeho matky na přístrojích alespoň do 24. týdne těhotenství. To je hranice, od níž je obvykle dítě považováno za životaschopné.

Arteriovenózní malformace
Jde o vrozené onemocnění mozkových cév. V mozku v daném místě chybí kapiláry, tedy tenké cévy, z nichž kyslík přechází do mozku. V místě tak krev teče z tepen rovnou do žil, které ji odvádějí. Žíly, které mají v mozku tenké stěny, ale nemusí být schopny tlak krve, který je v tepnách mnohem vyšší než v kapilárách, vydržet a mohou prasknout. Pak dojde ke krvácení do mozku. Ke krvácení dochází během života až u poloviny pacientů, úmrtnost ale není vysoká. Část pacientů trpí epileptickými záchvaty.
zdroj: Ústřední vojenská nemocnice

Sbírka pro Vojtěcha Votavu

číslo účtu: 4200555535/6800

variabilní symbol (nutné): 326027 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám