Hlavní obsah

Zemřela dědička šlechtického rodu Mathilda Nostitzová

Ve věku 85 let zemřela dědička šlechtického rodu Nosticů Mathilda Nostitzová. V Česku se hraběnka Nostitzová po návratu z emigrace věnovala mimo jiné pomoci zrakově postiženým. Fond Mathilda, jehož byla patronkou, se zabývá například výcvikem vodicích psů, pořádáním akcí pro zrakově postižené a speciálních počítačových kurzů či podporou mladých handicapovaných hudebníků.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Mathilda Nostitzová (na snímku z roku 2010)

Článek

O úmrtí informoval ve středu server Blesk.cz na základě vyjádření ředitele Nadačního fondu Mathilda Luboše Krapky.

Mathilda Nostitzová se narodila na zámku v Plané na Tachovsku. Ve svém domově ale strávila jen část dětství, protože její rodina musela po komunistickém převratu v únoru 1948 z Československa emigrovat.

V zahraničí pak vystudovala hotelovou školu a poté pracovala v cestovní kanceláři, v hotelu i jako novinářka. V roce 1970 si vzala italského diplomata a poté žila v řadě evropských měst, ale také třeba v Japonsku nebo Ománu.

Český Šternberk – hrad, na kterém se bydlí

Tipy na výlety

Do Československa se mohla vrátit až v roce 1990. O dva roky později se poprvé vrátila i do rodné Plané, kde našla zámek svého rodu ve zdevastovaném stavu. Požádala o něj v restituci, zámek jí však vydán nebyl.

Poté se zaměřila na podporu lidí s těžkým zrakovým postižením. Významně se podílela například na založení centra výcviku vodicích psů v Praze-Jinonicích.

Pomohla pro tyto účely získat finanční i materiální dary. V září 2012 dostala stříbrnou pamětní medaili Senátu právě za podporu zrakově postižených.

„Její dobrosrdečnost, laskavost a síla vytrvat v boji za to, co je správné, byla opravdu výjimečná,” uvedl na Twitteru europoslanec a předseda správní rady Nadace Jana a Medy Mládkových – Museum Kampa Jiří Pospíšil (TOP 09).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám