Hlavní obsah

Zemřel pediatr Miloš Velemínský, zachránil tisíce dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve věku 87 let zemřel o víkendu Miloš Velemínský. Uznávaný pediatr, vědec a vysokoškolský profesor, který byl v České republice průkopníkem v péči o novorozence. O úmrtí uznávaného odborníka informovala Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Miloš Velemínský dostal v roce 2018 medaili Za zásluhy

Článek

„S hlubokou lítostí oznamujeme, že v noci ze soboty na neděli zemřel profesor Miloš Velemínský, uznávaný lékař, pedagog a vědec. Bylo mu 87 let a do posledních dnů byl velmi aktivní. Odborná i laická veřejnost v něm ztratila velkého profesionála i laskavého a ochotného člověka,“ uvedla Jihočeská univerzita.

Velemínský se narodil 14. 8. 1936 v rodině budějovického zvěrolékaře. Promoval v roce 1960 na Fakultě dětského lékařství Univerzity Karlovy v Praze. Působil na dětském oddělení nemocnice v Jindřichově Hradci. V roce 1969 nastoupil do krajské nemocnice v Českých Budějovicích, 13 let byl primářem novorozeneckého oddělení a jeho zásluhou byla vytvořena v 70. letech 20. století první jednotka intenzivní péče pro patologické novorozence v ČR.

V roce 1984 založil v Českých Budějovicích první samostatné novorozenecké oddělení v ČR.

Věděl jsem, že tu umírají děti, které v zahraničí přežijí

Zachraňoval nemocné novorozence a novorozence s nízkou porodní hmotností. Zajímal se především o miminka pod 1500 gramů. V několika rozhovorech uvedl, že u nás kdysi nebyly pro tyto děti žádné přístroje a k novorozencům s nízkou porodní hmotností a patologicky nemocným se přistupovalo se skoro stejnou péčí jako ke zdravým jedincům. A úmrtnost těchto dětí byla tehdy vysoká.

Přístroje kupoval tajně ze svého

„U nás nebyly peníze, moderní přístroje, léky a nikdo neměl s těmito dětmi zkušenosti. Byla to těžká práce. Když jsem tehdy začal komunikovat se Západem, tak jsem byl zastaven a upozorněn, že to není vhodné. Přátelé emigranti mi posílali odborné časopisy, z nichž jsem získával informace. Věděl jsem, že tu umírají děti, které v zahraničí přežijí, a chtěl jsem i v tehdejším Československu dosáhnout takových výsledků,“ řekl v jednom z rozhovorů Miloš Velemínský s tím, že řadu moderních přístrojů zaplatil z vlastních peněz. „Tajně, aniž to věděla manželka.“

Neonatologické oddělení českobudějovické nemocnice dnes i díky Miloši Velemínskému dokáže zachránit předčasně narozené děti s porodní vahou pět set gramů. Ročně se tu postarají o tisíce rodiček.

Za svoji celoživotní činnost obdržel Miloš Velemínský řadu prestižních ocenění, v roce 2018 mu bývalý prezident Miloš Zeman udělil medaili Za zásluhy.

Policie zachránila 251 dětí ze sekty „proroka“ ze Zimbabwe

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám