Hlavní obsah

Zemřel Miroslav Zikmund

Aktualizováno

Ve věku 102 let zemřel ve středu večer cestovatel Miroslav Zikmund. Jeho životní dráha dobrodruha byla spjata s Jiřím Hanzelkou, s nímž absolvoval cesty ve vozech Tatra 87 a Tatra 805.

Zemřel Miroslav ZikmundVideo: Novinky

 
Článek

Zikmund se narodil 14. února 1919 v Plzni, ale za svůj domov si vybral Zlín.

Spolu s Hanzelkou jej proslavily expedice ve vozech značky Tatra. V letech 1947 až 1950 v nich procestovali Afriku a Jižní Ameriku. V letech 1959 až 1964 pak navštívili Asii a Oceánii.

Cestovatelé o Miroslavu Zikmundovi: Zvědavost je jeden z důvodů, proč člověka svět baví

Cestování

Své putování poté popsali v řadě legendárních cestopisů.

Po roce 1968 se Zikmund musel stáhnout z veřejného života a do zahraničí mohl cestovat opět až po roce 1989. Mohl se tak vydat do Austrálie, kam již Hanzelku nepustilo zdraví.

Trailer k dokumentu Století Miroslava ZikmundaVideo: Bioscop

Hanzelka, s nímž Zikmunda pojilo celoživotní přátelství, zemřel již v roce 2003. Jejich cesty ale inspirují další generace dobrodruhů.

Foto: Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně, archív H+Z

Miroslav Zikmund (vlevo) a Jiří Hanzelka na jedné ze svých výprav.

Hanzelka se Zikmundem společně navštívili 83 zemí světa, napsali více než dvacet knih a proslavili vozy Tatra i Československo.

Nejen doma, ale po celém světě se stali legendami. Z jejich cest vznikla řada rozhlasových reportáží, natočili kolem 150 krátkých a čtyři celovečerní filmy.

Zikmund poslední léta trávil v soukromí s životní partnerkou Marií Macalíkovou.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Cestovatel Miroslav Zikmund u legendárního vozu Tatra 87, se kterým spolu s Jiřím Hanzelkou vyrazili na svou první výpravu po Africe a Americe.

„V posledních dnech byl vzhledem ke svému věku hospitalizovaný v Praze. Poslední rozloučení však bude ve Zlíně. Bude soukromé, jak si přál,” řekla ČTK Jana Macalíková, dcera Zikmundovy životní partnerky.

Století Miroslava Zikmunda na plátně

Kultura

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám