Hlavní obsah

Zemřel Asaf Auerbach, jedno z Wintonových dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Praze v neděli zemřel Asaf Auerbach, který byl spolu se svým bratrem jedním z Wintonových dětí. Bylo mu 93 let. O Auerbachově úmrtí na webu informoval projekt Paměť národa. Jako Wintonovy děti se označuje 669 převážně židovských dětí, které v roce 1939 zachránil z Československa před transportem do koncentračních táborů Brit Nicholas Winton.

Foto: Nadace Via

Senior filantrop Asaf Auerbach

Článek

Asaf Auerbach se narodil v květnu 1928 v kibucu v dnešním Izraeli. Jeho rodiče pocházeli z Československa, kam se rodina v roce 1930 vrátila a kde se otec zapojil do činnosti organizace Rote Hilfe starající se o politické uprchlíky.

Po březnu 1939 se rodiče Auerbachovi dozvěděli o možnosti vyslat syny Asafa a Rubena do Anglie, kam se vystěhovala rodinná známá z kibucu.

Ta zřídila v Anglii výbor, který byl ochoten přijmout skupinu dětí z Československa.

Zemřel fyzik Ben Abeles, jedno z Wintonových dětí

Evropa

V polovině července 1939 bratři odjeli jedním z vlaků organizovaných Nicholasem Wintonem.

V Anglii žili ve městě Stoke on Trent. V letech 1943 až 1945 navštěvoval Asaf Auerbach internátní školu zřízenou československou exilovou vládou.

V létě 1945 se Auerbach vrátil do Prahy. Jeho rodiče v té době již nežili, byli zavražděni ve vyhlazovacím táboře Osvětim. V Československu se tak setkal pouze s babičkou a maminčinými sestrami.

„Návrat zpátky bylo příšerné zklamání. Ale zase jsem na tom byl lépe než někteří jiní, kteří přišli a tady nenašli nikoho,“ popsal své pocity z návratu do vlasti před několika lety v rozhovoru pro Deník.cz.

Anthony Hopkins si zahraje zachránce židovských dětí Wintona

Film

Po válce Auerbach v Československu složil maturitu a vystudoval statistiku, které se však nikdy nevěnoval. Pracoval jako úředník.

S Wintonem, který mu pravděpodobně zachránil život, se setkal až začátkem 90. let, kdy Winton přijel do Prahy.

„Poprvé jsme se o něm dozvěděli až někdy v roce 1988. Tehdy BBC uspořádala setkání dětí, které zachránil. Venku se o tom samozřejmě objevily informace v novinách a někdo mi pak poslal kopii toho článku. Do té doby jsem o něm neměl nejmenší tušení,“ uvedl před lety.

Až do vysokého věku se účastnil veřejných akcí připomínajících osudy nejenom Wintonových dětí, ale i dalších přeživších z druhé světové války.

„Válka bude stále v nás, dokud neumřeme. Rány se otevírají stále, když chodíme do škol a vyprávíme o tom, co se stalo. Je to ale naše povinnost,“ řekl Auerbach ČTK před sedmi lety.

Rodiče Wintonových dětí mají památník

Domácí

Na pomoc, kterou jako dítě získal, nikdy nezapomněl, a sám se snažil ohroženým dětem pomáhat. V roce 2016 získal ocenění Věrný dárce od Nadace Via za finanční pomoc dětem z nejchudších částí světa.

Reklama

Výběr článků

Načítám