Hlavní obsah

Zemanův balónek narazil na strop

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úvahy Miloše Zemana, jak zvrátit nepříznivý trend vývoje ČSSD, nejsou na první pohled od věci. Je totiž pravda, že soc. dem. nyní potřebuje jasnou představu, kudy dál. Je také pravda, že trpí absencí silných lídrů, kteří by do naplnění této představy vložili veškerou energii a strhli ostatní. Obě tyto vlastnosti právě Zeman v sobě dříve spojoval.

Foto: archiv Valachy

Karlovský gastrofestival opět nabídne bohaté zážitky milovníkům dobrého jídla a vína.

Článek

Expremiér zdůrazňuje, že se do žádných funkcí nehrne. To by bezvýhradně platilo, kdyby soc. dem. oplývala politiky schopnými podat Zemanovy ideje tak sugestivně, že by se k nim připojila většina straníků. Skutečnost je ale jiná. ČSSD takovými lídry nejenže neoplývá - prostě je nemá.

Tuto bídu náhlý vzestup Jiřího Rusnoka coby vůdce zemanovců jen potvrdil. Je přece bizarní, když skupina, která se hlásí k levici, musí sáhnout po ekonomovi s liberálními sklony, který je politicky blízký ODS a za prezidenta volil Václava Klause.

Nelze proto vyloučit, že v případě Zemanova znovuzapojení do činnosti soc. dem. by tlak jeho spolupracovníků po krátkém čase natolik zesílil, že by musel čelit naléhavé výzvě k návratu se vším všudy, tedy i do funkcí. Nyní však vyvolala zpráva o možném expremiérově návratu jiné reakce.

Nejtvrdší byl Zemanův nástupce Vladimír Špidla: Sám by si měl především uvědomit, že svým krokem poškozuje zájmy strany. Otevřená válka mezi bývalým a současným šéfem vlády a strany trvá. Špidlovi sekundovala Petra Buzková či, poněkud zaobaleněji, Lubomír Zaorálek. Stanislav Gross se omezil na větu, že Zemanovy úvahy bere na vědomí, neoficiálně však dává znát, že se s bývalým šéfem v případě jeho comebacku nespojí.

Na opačném pólu stojí soc. demokraté, kteří by naopak vůdcův návrat uvítali. Jsou to návštěvníci Zemanova vysočinského obydlí a jsou mezi nimi i ministři předchozí vlády. Pozitivně se k této zprávě postavil také Rusnok. Nedávný sjezd ovšem ukázal, že tato skupina není s to získat ve straně většinu. Přiznal to i sám Zeman, když řekl, že šlo o třetinu delegátů.

K změně stavu by proto potřebovali hlasy těch, kteří nejsou ostře vyhranění pro- ani protizemanovsky. Předseda poslaneckého klubu Petr Ibl a ministr kultury Pavel Dostál zřetelně naznačili, za jakých podmínek by byla tato část ČSSD ochotna Zemana znovu vyslechnout: nesmí opakovat destruktivní postupy, jimiž byl pověstný, a musí přijít s jednoznačně pozitivním programem.

V tomto postoji je patrné, že politická scéna za dobu od expremiérova odchodu prošla vývojem, jemuž se přizpůsobil i někdejší Zemanův rival, tenkrát drsný útočník, nyní muž snažící se o pověst sjednotitele Václav Klaus. Na dotaz, zda skýtá dnešní Zeman aspoň minimální záruku, že by se mohl vrátit jako odpočatý a moudrý státník s úchvatnou politickou koncepcí, těžko však najdou soc. demokraté jinou odpověď než negativní.

Systém vzkazů z Vysočiny, k němuž Zeman pro komunikaci se svou stranou sáhl, není efektivní metodou, jak zlepšit vnitřní poměry v ČSSD. Obsahuje buď banality (Vládnout se musí umět), nebo povely (Špidla, Gross a Zaorálek musí odejít), postrádá přitom vizi další cesty, po níž soc. demokraté - bez ironie - doslova prahnou.

Zeman vysočinského období je zároveň pouhým stínem někdejšího nezdolného lídra s obrovským tahem na branku a fascinujícím osobním nasazením. Chtěl být českým prezidentem, neuspěl, a rozčilen porážkou utekl z Hradu. Vyjádřil silné přání, aby Špidla nebyl znovu zvolen předsedou ČSSD, ale rovněž ztroskotal. Kromě toho už i vlastním příznivcům pije krev tím, jak po každém klopýtnutí spustí mantru: Jsem spokojený důchodce, poslouchám skřivánka a je mi fajn. Právem mu zazlívají, že ztratil jiskru a že se schovává v pohodlí chalupy, zatímco oni kvůli němu dostávají od spolustraníků přes ústa.

Rozčilení, které po předčasném zveřejnění úvah o návratu ovládlo Zemana a ty soc. demokraty, kteří se ho stále drží, je proto pochopitelné. Pokusný balónek, který možná nechtěně vypustili, totiž narazil na strop Zemanových možností a napověděl, že jako politik má už budoucnost za sebou.

PRÁVO 18. dubna 2003

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám