Hlavní obsah

Zemanovi na transparentní účet posílají lidé hlavně haléře a kritické vzkazy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman, který hodlá kandidovat i do druhého funkčního období, už si zřídil transparentní účet, který je pro prezidentské volby povinný. Většina přispěvatelů ale zatím tento účet využívá spíš jako komunikační kanál, prostřednictvím kterého Zemanovi vzkazují, co si o něm myslí. Nejčastější přispěnou částkou je jeden haléř.

Foto: David W. Cerny, Reuters

Prezident Miloš Zeman

Článek

V neděli odpoledne Zeman shromáždil na účtu necelých 14 tisíc korun, přičemž většinu z této částky tvoří příspěvek od Zemanova podporovatele Ludvíka Nesnídala ve výši 10 tisíc korun a další dva ve výši 1000 a 500 korun. Zbylé zhruba dvě desítky příspěvků jsou v symbolické výši, většinu z nich tvoří transakce v hodnotě jednoho haléře, u kterých náklady na zpracování operace zpravidla převyšují jejich nominální hodnotu.

Zemanovi odpůrci prezidentovi posílají spolu s haléřem či jen o málo vyšší symbolickou částkou také vzkazy poukazující na jeho příklon k Rusku, alkoholu či vulgárnímu slovníku.

„Příspěvek na hledání článku pana Peroutky a prověrky pana Mynáře“, „Odejděte na Vysočinu a už se nevracejte, prosím!!!“, „Na cestu do zapomnění. Pět let fakt stačilo“, „0,01Kč takovou cenu má u mě soudem uznaný lhář Zeman, bohužel míň nešlo, neděkuji odejděte, a hlavně se nevracejte“, vzkazují Zemanovi lidé, kteří mu posílají haléř a pravděpodobně ho volit nebudou.

Výpis z transparentního účtu tak připomíná spíše diskusní fórum. Prezidenta se zastal například jeho podporovatel Antonín Čížek, který svůj finanční příspěvek doprovodil slovy: „Snad aspoň něco. Držím palce a směji se tady těm pitomcům, co posílají halíř a myslí si, že Vám tím uškodí.“ Přispěl dvacetikorunou.

Drahoš nasbíral přes deset miliónů

Již několik měsíců mají transparentní účet například bývalý předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš a podnikatel a textař Michal Horáček, kteří stejně jako Zeman ohlásili, že již disponují více než 50 000 podpisy nutnými pro občanskou nominaci.

Drahoš měl na svém účtu ke konci srpna zhruba 10,3 miliónu korun a Horáček podle dostupného výpisu ke konci července 2,7 miliónu.

Účty si již nechali dříve zřídit také třeba lékař a aktivista Marek Hilšer, bývalý šéf Škody Auto Vratislav Kulhánek kandidující za ODA, předseda strany Rozumní a hudebník Petr Hannig nebo exposlanec Otto Chaloupka.

Češi si budoucího prezidenta budou vybírat 12. a 13. ledna. Kandidáti mohou v kampani utratit nejvýše 40 miliónů korun, v případném druhém kole pak dalších 10 miliónů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám