Hlavní obsah

Zemanovci rozjíždí velkou kampaň za přímou volbu prezidenta

Právo, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Strana práv občanů - zemanovci (SPOZ) spustí od pondělí celorepublikovou petiční akci za přímou volbu starostů, primátorů, hejtmanů a prezidenta. Do 17. září, kdy má akce skončit, navštíví týmy zemanovců přes 84 měst včetně Prahy.

Foto: Petr Horník, Právo

Podle Miroslava Šloufa (vlevo) není primárním cílem kampaně prosadit na Hrad Miloše Zemana (vpravo).

Článek

„Pokud se nepřihlásíme o svá práva, nikdo to za nás neudělá. Pokud si sami nezvolíme starostu, primátora, hejtmana i prezidenta, nemůžeme potom očekávat, že se budou o nás zajímat. Oni se musí zajímat o ty, kteří je zvolili! A těmi v tuto chvíli my nejsme,“ komentoval v pátek petiční akci šéf SPOZ Vratislav Mynář.

Představitelé SPOZ už přitom deklarovali, že na prezidentském stolci by rádi v roce 2013 viděli svého čestného předsedu Miloše Zemana. Předseda pražských zemanovců Miroslav Šlouf ale v pátek uvedl, že petiční akce je zaměřena výhradně na přímou volbu, nejde podle něj o propagaci Zemana jako prezidentského kandidáta.

„My nyní touto petiční akcí neprosazujeme Miloše Zemana, my prosazujeme přímou volbu,“ vysvětlil Šlouf Právu. „Za dvacet let se ukázalo, že poměrný volební systém nefunguje, vybydlel se,“ doplnil s tím, že je třeba v ČR výrazně posílit prvky přímé demokracie.

Petiční akci podle SPOZ podporuje i předsedkyně Fondu ohrožených dětí Marie Vodičková. „Myšlenka přímé volby je mi osobně velmi sympatická, protože nejde jen o volbu prezidenta. Právě starostové, ti jsou nejblíže lidem. A většina lidí by uvítala, aby starostou byl člověk uznávaný a člověk, který má jejich důvěru. Tato iniciativa si zaslouží podporu. A moji podporu má jednoznačně,“ sdělila Vodičková.

Reklama

Výběr článků

Načítám