Hlavní obsah

Zemanová: Soudce nemá exhibovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soudci by měli své rozhodnutí veřejnosti srozumitelně vysvětlit, neměli by ale exhibovat, řekla ve středu novinářům nastupující ústavní soudkyně Daniela Zemanová.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Daniela Zemanová během středečního výstupu v Senátu

Článek

Co přinesete Ústavnímu soudu?

Přináším mu víc než dvacetiletou zkušenost soudkyně. Zkušenosti z vedení Soudcovské unie, tedy z prostředí justiční politiky. Přináším mu svůj smysl pro spravedlnost, morální integritu.

Budete veřejně vystupovat? Vysvětlovat své názory?

V tomto směru se budu chovat stejně jako posledních dvacet let. Soudce nemá být exhibicionista, ale pokud je zájem společnosti, aby své rozhodnutí srozumitelně vysvětlil, tak jsem příznivcem, aby tak učinil.

Vnímám negativně, že je na nejvyšších soudech a Ústavním soudu málo žen. Na druhou stranu absolutně nejsem příznivcem kvót

Jak nahlížíte na to, že budete jediná ústavní soudkyně?

Vnímám negativně, že je na nejvyšších soudech a Ústavním soudu málo žen. Na druhou stranu absolutně nejsem příznivcem kvót. Byla bych velice nerada, aby se prezentovalo, že jsem funkci získala jen proto, že jsem žena. To by mě uráželo.

Působíte jako krajská soudkyně. Co bude s vašimi případy?

Ve chvíli, kdy jsem přijala nominaci, s vedením soudu jsme řešili, co by se stalo, kdyby nominace byla úspěšná. Přijali jsme opatření, aby byla moje funkce místopředsedkyně zajištěna a aby byl jmenován můj nástupce. Pracovala jsem tak, aby po mně zbylo co nejméně věcí.

Soud bude rozhodovat o nižší valorizaci důchodů. Jak na to nahlížíte?

Nemůžu se k tomu vyjadřovat. Mohu jedině říci, že existuje bohatá judikatura ke dvěma otázkám, které jsou uplatněny v žalobě. Judikatura, která se vztahuje k legislativnímu přijetí zákona v legislativní nouzi. Nebo k tomu, co je to retroaktivita a jak ji posuzovat. O tuto judikaturu Ústavního soudu se budu opírat.

Problém nejsou jména, ale procedura, hájil Goláň odmítání kandidátů do ÚS, které pak Senát schválil

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám