Hlavní obsah

Zeman: Zvedněte zadky a jděte volit. V boji s covidem poslouchejte odborníky

Prezident Miloš Zeman vyzval k tomu, aby lidé respektovali opatření, která v boji s koronavirem doporučují odborníci. V rozhovoru pro Frekvenci 1 také potvrdil, že předávání státních vyznamenání v den státního svátku 28. října se na Pražském hradě uskuteční.

Foto: Twitter/ Jiří Ovčáček

Prezident Miloš Zeman přijal v pondělí odpoledne Romana Prymulu.

Článek

„Respektujte názory odborníků,” vzkázal Zeman občanům, „nenechte se svést názory amatérů, kteří nic nestudovali a nic nepraktikovali.”

Přes vládní opatření, která omezují počet lidí na společenských akcích, Zeman potvrdil, že tradiční slavnostní shromáždění a udělování státních vyznamenání na Pražském hradě u příležitosti 28. října proběhne.

„Jsem ochotný připustit, že budou všichni ve Vladislavském sále mít roušky, i zrušení dalších návazných akcí, to jest recepce ve Španělském sále,” prohlásil Zeman. „Zrušit kvůli koronaviru státní svátek ale považuji za nerozumné a neuctivé k naší státní tradici,” dodal.

Zeman rovněž potvrdil, že státní vyznamenání hodlá udělit i stávajícímu ministru zdravotnictví Romanu Prymulovi. Byť ho samotný Prymula prý vyzýval, aby tak učinil až za rok, až pomine druhá vlna pandemie nemoci covid-19. Tomu ale vyhovět nehodlá.

„Je odměňován za zvládnutí první vlny, myslím si, že si to zaslouží,” uvedl prezident. Zeman zároveň prohlásil, že vyznamenáním Prymuly nepřímo oceňuje i všechny zdravotníky, kteří v boji s pandemií pomáhají.

Zdvihněte sakra ty zadky a uvědomte si, že když nepůjdete volit, může být zvolen někdo, koho byste v životě vy nevolili.

Prymula v nedávném rozhovoru pro Reflex uvedl, že možná vyznamenání odmítne, pokud by se nepodařilo dostat druhou vlnu epidemie pod kontrolu. V takovém případě by o tom chtěl se Zemanem mluvit.

Nejvyšší státní vyznamenání, Řád Bílého lva udělí Zeman in memoriam zpěváku Karlu Gottovi, jak uvedl již loni na podzim. Zároveň nepřímo potvrdil, že dalším honorovaným bude herec Pavel Trávníček.

Prymula: Dohromady nejvýš 10 až 20 lidí, střední školy zavřít

Domácí

V rozhovoru Zeman také kvitoval fakt, že se Prymula v pondělí stal novým ministrem zdravotnictví.

„Ačkoliv pan Vojtěch nebyl špatným ministrem, sám říká, že ministr je nyní ministrem koronaviru. A tam nyní potřebujete špičkového, specializovaného odborníka, kterým pan profesor Prymula nesporně je,” konstatoval prezident.

Zeman se v rozhovoru vyjádřil také k situaci v Bělorusku, kde už druhý měsíc probíhají masové protivládní protesty. Podle něj by země před tím, než uspořádá nové prezidentské volby, měla přepočítat hlasy z těch původních. V nich podle oficiálních výsledků, které však neuznává EU ani samotné Česko, zvítězil dosavadní prezident Alexandr Lukašenko.

Lukašenkova inaugurace není legitimní, řekl šéf české diplomacie

Evropa

„I já si myslím, že skončily velmi podivným výsledkem, ale před opakováním voleb bych uvítal přepočítání hlasovacích lístků,” řekl Zeman.

Účastnit se za týden chce hlava státu i senátních voleb. V nich je podle svých slov rozhodnutý podpořit „úspěšného ředitele velké nemocnice“. Tím je v jeho volebním obvodě v Praze 5 dlouholetý šéf motolské nemocnice a bývalý ministr zdravotnictví za ČSSD Miloslav Ludvík, kterého v kandidatuře podporuje i vládní ANO.

Občany Zeman také vyzval k účasti ve volbách: „Zdvihněte sakra ty zadky a uvědomte si, že když nepůjdete volit, může být zvolen někdo, koho byste v životě vy nevolili.“

Česká republika není cestovní kancelář

V interview Zeman také odsoudil nový návrh Evropské komise (EK) na řešení migrační krize. Ta počítá s tím, že si členské země mohou vybrat, jak se zapojí: buď přijmou na své území určitý počet migrantů a poté rozhodnou, zda jim udělí azyl. Nebo zajistí logisticky i finančně jejich návrat do vlasti.

Zeman návrh považuje za „bláznivý”. „Představa, že bychom jako ČR se měli podílet na repatriaci migrantů a ještě jim za to zaplatit, mi připadá jako nesmyslná, protože z ČR se tím dělá turistická kancelář,” prohlásil.

EU hledá nový recept na migraci

Evropa

Zároveň by ale podle svých slov uvítal, kdyby Česko pomáhalo zemím, ze kterých migranti do EU přicházejí. „Například výstavbou škol, nemocnic, vodohospodářských systémů atd. v rámci rozvojové pomoci. Řešení není v tom, že sem přijdou migranti, ale že jim zlepšíme podmínky, aby zůstali doma,” uzavřel prezident.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám