Hlavní obsah

Zeman varuje členy ČSSD, že přijdou o program i "koryta"

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Bývalý předseda vlády a ČSSD Miloš Zeman poslal vedení ČSSD dopis, kterým odmítl oficiální písemné pozvání na sobotní jednání ústředního výboru strany. Zeman se v textu jednoznačně vyslovil proti vstupu soc. dem. do koalice s ODS, když napsal: "Kdo vymění svůj program za koryta, přijde nakonec nejen o program, ale nakonec i o ta koryta."

Článek

TV Nova, která má text k dispozici, uvedla, že jí ho poskytl Marek Semerád, člen Ústředního výkonného výboru ČSSD a mj. starosta Cerhenic na Kolínsku. Špičky ČSSD v úterý ve Sněmovně o textu nevěděly, šéf ČSSD Jiří Paroubek řekl, že ho ani nemá potřebu komentovat.

Právu pak posléze sdělil, že Zemanův dopis nemá. "je to zajímavá praxe, když dopis určený vedení ČSSD dostane dříve než adresát soukromá televize. Miloš Zeman měl vždy smysl pro humor a originální řešení." Podle infomací Práva dopis vezl kurýr z Vysočiny do Prahy včera.

Zeman v textu také reagoval na zprávu Práva, podle níž se vedení ČSSD od slovenských přátel dozvědělo, že by se mohl chystat stranický převrat, jehož cílem by byl Zemanův návrat z Vysočiny buď do premiérského křesla, nebo na post předsedy strany po březnovém sjezdu.

"Protože puč nepřipravuji a do politiky se vrátit nehodlám, nevidím důvod, proč bych se měl zúčastnit vašeho jednání," napsal Zeman, jehož původně zpráva o puči, prý pobavila.

Zemanovi vadí, že je jeho jméno v ČSSD zneužíváno. "Proto vás prosím, abyste mne prostřednictvím novinářských fám nevtahovali do svých vnitrostranických válek," uvedl. Sobotní ústřední výbor by měl projednat možnost účasti ČSSD ve vládě s ODS a KDU-ČSL. Zeman před volbami ve společném textu s Paroubkem pro Právo kritizoval velkou koalici jako zradu voličů obou stran a vládu ODS s ČSSD a lidovci označil za skrytou velkou koalici.

Anketa

Měla by podle vás ČSSD odejít do opozice, jak jí radí Zeman?
Ano
92,3 %
Ne
7,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5873 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

ODS navrhla Sedm statečných reforem

ODS ve středu představila třem politickým stranám - ČSSD, KDU-ČSL a SZ - program nové vlády. Nazvala ho Sedm statečných reforem pro budoucnost. Nad návrhem...

ODS tlačí lidovce k vládě bez ČSSD

ODS podle informací Práva tlačí na některé důležité činitele KDU-ČSL s cílem odradit je od podpory právě vyjednávané vlády za účasti soc. dem. Jak Právu...

Výběr článků

Načítám