Hlavní obsah

Zeman udělil milost handicapovanému neplatiči alimentů

Novinky, jas
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman vyhověl žádosti o milost a prominul handicapovanému muži roční trest odnětí svobody a zároveň rozhodl o zastavení trestního stíhání. Muž byl stíhán za opakovaný přečin zanedbání povinné výživy. V pondělí o tom informoval mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Pan prezident tak umožnil omilostněnému, který při nedávné tragické události přišel o obě dolní končetiny, adaptovat se na pro něj novou nepříznivou životní změnu, aniž by musel nastoupit výkon nepodmíněného trestu se všemi důsledky, které s sebou uvěznění pro odsouzené přináší,” uvedl k rozhodnutí prezidenta Ovčáček.

Prezident zdůraznil, že tímto krokem nejsou nijak narušena práva matky mužova nezletilého syna vymáhat dlužné výživné. Krok zdůvodnil tím, že chtěl zamezit „dalšímu neúměrnému ztížení již tak nezáviděníhodné situace zdravotně postiženého omilostněného”.

Podle Ovčáčka předložil návrh ministr spravedlnosti Jan Kněžínek a spolupodepsal jej i premiér Andrej Babiš.

Jde v pořadí o 11 milost, kterou zeman od počátku své prezidentské funkce udělil. Nejznámějším omilostněným je dvojnásobný vrah Jiří Kajínek, který si odpykával doživotní trest.

Zeman odmítal možnost, že by vyhlašoval amnestie a tvrdil, že milosti bude udělovat pouze z humanitárních důvodů na doporučení ministerstva spravedlnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám