Hlavní obsah

Zeman stvrdil konec poplatků i desetiprocentní sazbu DPH

• Aktualizováno
Novinky, jas

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek podepsal novely několika zákonů. Stvrdil zrušení poplatků u lékaře a za recept, podepsal novelu zavádějící desetiprocentní DPH na léky, knihy a kojeneckou výživu a podpis připojil například i pod novelu upravující výši doplatku na bydlení. Oznámil to mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Od ledna přestanou pacienti platit regulační zdravotnické poplatky při návštěvě lékaře i za recept. Zůstane pouze poplatek 90 korun za návštěvu zdravotnické pohotovosti.

Vláda měla zrušení regulačních poplatků v programovém prohlášení. Výpadek příjmů poskytovatelů zdravotních služeb chce kompenzovat skrze změny úhradové vyhlášky.

Regulační zdravotnické poplatky byly zavedeny v roce 2008 za vlády premiéra Mirka Topolánka (ODS).

Desetiprocentní DPH i na léky pro zvířata

Prezident podepsal rovněž zavedení nové 10procentní snížené sazby DPH. Vedle již zmíněných komodit se bude vztahovat i na veterinární léčiva.

V současnosti jsou sazby DPH na úrovni 21 a 15 procent. Zavedením třetí sazby přijde stát podle odhadů o 2,9 miliardy korun.

Novela upravující doplatek na bydlení spočívá ve změně výpočtu dávky, která bude nově odvozována od počtu ubytovaných osob a bude zastropována. Mělo by tak dojít k omezení zneužívání dávky nepoctivými majiteli ubytoven.

Mezi podepsané normy patří například i ta, která zavádí porodné i na druhé dítě a rozšiřuje okruh rodin, které budou mít na příspěvek 10 000 korun nárok. Rodina dosáhne na dávku, pokud její měsíční příjmy nepřesáhnou 20 817 korun čistého. Zvýší se rovněž daňová sleva na děti a znovu bude zavedena daňová sleva pro pracující důchodce.

Celkem Zeman podepsal 20 zákonů.

Reklama

Výběr článků

Načítám