Hlavní obsah

Zeman si v očích veřejnosti pohoršil

Novinky, jas

Prezidenta Miloše Zemana lidé hodnotí kritičtěji než o rok dříve. Nepatrně si v očích veřejnosti polepšil premiér Andrej Babiš (ANO) a lépe je hodnocena i činnost vlády a vnitropolitická situace. Plyne to z průzkumu společnosti STEM.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Hodnocení práce prezidenta

Článek

Při hodnocení respondenti využívali školní stupnici hodnocení, kde 1 znamená nejlepší a 5 nejhorší hodnocení.

„K nejvýraznější změně došlo v hodnocení práce prezidenta. Zatímco v únoru 2018 byl prezident hodnocen poměrně pozitivně, hodnocení jeho práce představovalo druhou nejlépe hodnocenou oblast, v aktuálním šetření v jeho případě došlo k nejvýraznějšímu oslabení pozitivních hodnocení ze všech oblastí,” uvedla agentura k průměrné známce 3,08.

V případě Zemana jde o nejhorší hodnocení od roku 2015.  Zatímco za rok 2017 dostal prezident jedničku či dvojku od 47 procent dotázaných, za loňský rok to bylo pouze v 36 procentech případů.

Vyhrocené vnímání prezidenta i premiéra

Hodnocení premiéra (průměr 2,9) se ve srovnání s loňským šetřením (průměr 2,92) prakticky nezměnilo.

„Zdá se, že část veřejnosti, která před rokem vyjádřila své sympatie k práci premiéra, je stále s jeho prací spokojena. Je ovšem třeba upozornit, že jak hodnocení prezidenta, tak hodnocení premiéra je velmi vyhrocené, podíl 'neutrálních' trojek je v porovnání s ostatními oblastmi nízký,” uvedla agentura.

Činnost vlády lidé ohodnotili průměrnou známkou 3,06, zatímco loni to bylo 3,13. Vnitropolitickou situaci dotazovaní ohodnotili průměrnou známkou 3,3, což rovněž představuje mírné zlepšení oproti loňskému průměru 3,4.

Dlouhodobě nejlépe veřejnost hodnotí práci městských a obecních úřadů. Pozitivně je hodnocena péče o bezpečnost občanů, možnost uplatnit vlastní schopnosti a kvalita zdravotní péče.

Negativně lidé hodnotí výsledky privatizace, dále také činnost politických stran a podmínky života starých občanů.

Průzkum proběhl od 25. ledna do 6. února a zapojilo se do něj 1084 respondentů.

Reklama

Výběr článků

Načítám