Hlavní obsah

Zeman si přivlastnil naše hlasy, zlobí se bývalá spolupracovnice Fischera

– Praha
Novinky, Václav Lang

Po dobu prezidentské kampaně pracovala Hana Veselá pro Jana Fischera, jenž sice nedoporučil svým voličům, koho v druhém kole volit, nicméně se vyslovil proti Karlu Schwarzenbergovi. V rozhovoru pro Novinky Veselá uvedla, že většina příznivců Fischera podporuje Schwarzenberga a popudilo je, když Miloš Zeman poděkoval Fischerovým voličům za podporu jemu.

Foto: Archiv Hany Veselé

Hana Veselá

Článek

Jak to v současnosti vypadá v táboře bývalých spolupracovníků Jana Fischera z jeho prezidentské kanceláře?

Zaměstnanci Kanceláře Jana Fischera se ve svém postoji k druhému kolu prezidentské volby dělí na dosud nerozhodnuté, kteří budou buď volit Karla Schwarzenberga, nebo volit nebudou vůbec, a na „voliče Karla Schwarzenberga“.

Je skvělé, že svůj názor vzájemně respektujeme, zůstáváme kamarádi, během vyklízení kanceláří se vzájemně podporujeme, chodíme spolu na obědy... Naprosto se shodujeme, že ani jeden z nás by nikdy nešel volit Miloše Zemana.

Překvapil vás tedy krok Jana Fischera, když vyzval, aby lidé nepodpořili Karla Schwarzenberga, a nepřímo tak podpořil Miloše Zemana?

V první řadě bych ráda uvedla, že Jan Fischer několikrát zopakoval, že svým pondělním prohlášením nevyjádřil podporu ani jednomu ze současných kandidátů a nechává rozhodnutí svých voličů jen na nich. Nicméně text obsahující tři ostře negativní odstavce o Karlu Schwarzenbergovi a jeden neutrální o Zemanovi je samozřejmě lidmi vnímán jako nepřímá podpora Miloše Zemana. Pro mě osobně to byl šok.

Co vám na tomto postoji Jana Fischera vadí?

Vadí mi to, že po celou dobu kampaně se Jan Fischer ostře vymezoval proti Miloši Zemanovi. Proti mafiánským praktikám, které ve velkém přišly do politiky právě za jeho působení. Společně s ním jsme bojovali právě proti Zemanovi. Proto je mi líto, že v této rétorice nepokračuje i po prohře v prvním kole.

Naopak začal kritizovat Karla Schwarzenberga a k Zemanovi pouze říká, že se k němu vyjadřoval dostatečně během kampaně. Žijeme však aktuální přítomností a v ní převládá ze strany Jana Fischera kritika Schwarzenberga. A i když tuto kritiku chápu a částečně s ní i souhlasím, je pro mě i tak Karel Schwarzenberg lepší variantou pro úřad prezidenta republiky než Miloš Zeman.

Tvrdíte, že se příznivci Jana Fischera rozdělili na nevoliče a podporovatele Karla Schwarzenberga. Z čeho vycházíte?

Samozřejmě nemohu ani náhodou mluvit za všech 800 000 voličů Jana Fischera. Od tolika lidí nám do kanceláře dopisy nepřišly. Přišla však opravdová záplava e-mailů, větší než kdy předtím. 99 procent reakcí příznivců Jana Fischera nepodporuje Miloše Zemana! Naopak. Příznivci Jana Fischera, kteří pochopili pondělní prohlášení Jana Fischera jako nepřímou podporu Zemana, nám do Kanceláře posílali rozhořčené dopisy plné zklamání.

Jak tedy vnímáte to, že Miloš Zeman ve čtvrtek v debatě v České televizi poděkoval voličům Jana Fischera za podporu?

Včerejší (čtvrteční, pozn. red.) manipulativní vyjádření Miloše Zemana na závěr prezidentské debaty, ve kterém si "přivlastnil" hlasy stoupenců Jana Fischera, nás nesmírně popudilo a dokonce přimělo některé z nás, kteří byli dosud nerozhodnutí, zda nevolit vůbec, nebo volit Karla Schwarzenberga, k tomu, že půjdou volit Karla Schwarzenberga.

Reklama

Související články

Poraženým voleb je Jan Fischer

V prvním kole první prezidentské volby je sedm poražených, jeden však vyčnívá nade všemi. Jeho pozice se zdála neotřesitelná. Na začátku kampaně mu první...

Výběr článků

Načítám