Hlavní obsah

Zeman se sešel s Babišem. O čem mluvili, neřekli

Prezident Miloš Zeman se v neděli odpoledne na zámku v Lánech sešel s předsedou opozičního hnutí ANO Andrejem Babišem. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček po jednání na dotaz ČTK uvedl, že k obsahu Hrad žádné sdělení poskytovat nebude. Bývalý premiér Babiš v pátek řekl, že má s hlavou státu spousty témat k probírání, konkrétní ale nebyl. V neděli se nevyjádřil.

Foto: Twitter/Jiří Ovčáček, ČTK

Prezident Miloš Zeman přijal předsedu ANO Andreje Babiše.

Článek

Babiš se v pondělí chystá oznámit, zda bude on, či někdo jiný za hnutí ANO kandidovat na prezidenta. Kandidaturu je nutno podat do 8. listopadu.

Babiš se se Zemanem neviděl už téměř rok. Podle dostupných informací Babiš Zemana naposledy navštívil 15. listopadu loňského roku v Ústřední vojenské nemocnici, kde byl prezident hospitalizován. Při zhruba půlhodinové schůzce řešili mimo jiné situaci po sněmovních volbách. Zeman chtěl původně pověřit Babiše sestavením vlády, šéf ANO to ale odmítl.

V září se Zeman na Babiše v rozhovoru pro CNN Prima News zlobil, že říká, že mu premiérská role sedí víc. Babiš prý nemá právo to říkat, protože když mu Zeman roli premiéra po volbách nabízel, odmítl.

Kabinet nakonec utvořily vítězná koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Piráti se STAN.

Uchazeči o Hrad

Babiš oznámení o kandidatuře několikrát odložil. Pro ČTK dříve řekl, že hnutí zvažuje čtyři uchazeče. Jsou jimi šéfka klubu Alena Schillerová, první místopředseda hnutí Karel Havlíček a bývalý šéf Sněmovny Radek Vondráček. Čtvrté jméno prozradit nechtěl.

Havlíček: Jsme dohodnutí. ANO bude mít svého kandidáta na prezidenta

Domácí

Některá média hovořila o tom, že dalším zvažovaným kandidátem ANO byl velvyslanec v Izraeli a bývalý ministr zahraničí, obrany či kultury Martin Stropnický. Babiš i Schillerová ale informace označili za spekulace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám