Hlavní obsah

Zeman poučoval ukrajinisty o Banderovi, použil ale výrok někoho jiného

Právo, Michael Švec

Prezident Miloš Zeman, jenž se za poslední týden dvakrát vyjadřoval k ukrajinským dějinám, zřejmě už podruhé šlápl vedle. V odpovědi na srpnový apel ukrajinistů totiž odsoudil Stepana Banderu, kontroverzní postavu ukrajinské historie, za výrok, který ale patří někomu jinému.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Za prvé, znáte Banderův výrok ‚Zabij každého Poláka mezi šestnácti a šedesáti lety!‘? Pokud neznáte, nejste ukrajinisté. Pokud tento výrok znáte, souhlasíte s ním, nebo ne? Pokud s ním souhlasíte, naše diskuse končí,“ obrátil se prezident na ukrajinisty.

Autor? Podle všeho velitel Kljačkivskyj

Jenže Banderův výrok takového znění se dohledat nepodařilo. Zmíněný citát souvisí s volyňským masakrem – etnickými čistkami polského obyvatelstva z let 1943–44. Těch se sice dopouštěla hlavně Ukrajinská povstalecká armáda, ozbrojená složka banderovského křídla Organizace ukrajinských nacionalistů (OUN-B), Banderovu velení ale nepodléhala.

Bandera byl zatčen 5. července 1941 krátce poté, co se OUN-B ve Lvově pokusila vyhlásit nezávislý Ukrajinský stát. Až do září 1944 byl pak uvězněn v koncentračním táboře Sachsenhausen.

Citát, který Zeman přisoudil Banderovi, patří podle polského historika Władysława Filara prvnímu veliteli UPA Dmytru Kljačkivskému, jenž ho použil v červnu 1943 v tajné direktivě svým jednotkám. „Musíme podniknout velké akce k likvidaci polského elementu. Při odchodu Němců bude třeba tento vhodný moment využít k likvidaci celé mužské populace ve věku od 16 do 60 let,“ citoval historik z direktivy, jejíž text má být ve vyšetřovacím spisu v archivu tajné služby SBU pro Volyňskou oblast.

Autentičnost dokumentu ale někteří ukrajinští historici zpochybňují.

Hrad na otázku Práva na zdroj prezidentem použitého citátu konkrétní odpověď neposkytl. „Pan prezident se jasně k otázce banderovců vyjádřil v otevřeném dopise ukrajinistům, kdy poukázal na jejich zločiny proti lidskosti,“ sdělil Právu Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

„Nejde o to řešit zdroje, ale jasně ukázat na zcela nepřijatelnou oslavu zla,“ dodal.

Výroky bodovaly u separatistů

Zemanovy výroky přitom vyvolaly mimořádné ohlasy na východ od našich hranic.

Pochvalně jeho slova glosovala hlavně ruská média i weby proruských povstalců: „Česko se bojí nacistů z Ukrajiny,“ hlásá v titulku zpráva serveru Novorus.info. „Na rozdíl od ukrajinských nacionalistů a kyjevské junty český prezident ví, že Bandera slíbil zabít každého Poláka ve věku od 16 do 60 let,“ napsal web.

Server Gazeta kultura pak poznamenal, že Zeman „vytkl ukrajinským banderovcům neznalost vlastní historie“.

O prezidentovi, který „svými výroky podporuje Rusko“, psal i ukrajinský server Glavred Server Expres.ua, a to s opačným znaménkem s tím, že se „Stepan Bandera stal objektem lži ze strany českého prezidenta-provokatéra“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám