Hlavní obsah

Zeman podpořil polskou vládu. EU by podle něj neměla moralizovat

Novinky, zpe
Praha

Evropská unie by podle prezidenta Miloše Zemana neměla kritizovat polskou vládu za kroky, které podnikla a které Brusel vnímá jako ohrožení demokracie. Hlava státu to prohlásila po setkání se svým polským protějškem Andrzejem Dudou. Politici spolu mluvili také o spolupráci Visegrádské čtyřky (V4) nebo migrační krizi.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Miloš Zeman (vpravo) přivítal na Pražském hradě polského prezidenta Andrzeje Dudu.

Článek

Po jednání s Dudou Zeman ocenil vztahy, které mezi ČR a Polskem panují. „Vyjádřil jsem také názor, že polská vláda vznikla ze svobodných voleb a má plné právo uskutečňovat opatření, která jí dává mandát vycházející z těchto voleb, a neměla by být vystavena moralizující kritice EU,“ uvedl Zeman.

Dodal, že EU by se měla soustředit na základní úkol, který před sebou má a který se jí zatím nedaří – ochranu vnějších hranic Schengenu.

Konzervativní strana Právo a spravedlnost (PiS) krátce po nástupu k moci prosadila několik sporných zákonů, například reformu ústavního soudu či veřejnoprávních médií. Opozice a někteří evropští politici v nich vidí ohrožení demokratického systému. Situací v Polsku se zabývá Evropská komise.

Jiné země by neměly zasahovat do vnitřních záležitostí státu
Andrzej Duda, polský prezident

Duda českému prezidentovi za jeho podporu poděkoval. „Ukazuje to, jak panu prezidentovi leží na srdci suverenita jednotlivých států,“ prohlásil.

„Každá země má své vlastní záležitosti a je dobře, když jsou řešeny v rámci země cestou politického kompromisu. Jiné země by neměly zasahovat do vnitřních záležitostí státu,“ dodal Duda.

Prezidenti se v úterý také shodli na tom, že V4 by měla usilovat o širší spolupráci i se sousedními zeměmi Visegrádu.

Reklama

Výběr článků

Načítám