Hlavní obsah

Zeman podle Babiše slíbil povýšit šéfa BIS Koudelku. Ale neudělá to

– Praha
Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Šéf civilní kontrarozvědky (BIS) Michal Koudelka se povýšení do generálské hodnosti ani napodruhé nedočká. Naznačuje to fakt, že ani tentokrát nedostal pozvání na Hrad na ceremoniál jmenování generálů. Ten se uskuteční v rámci oslav 100. výročí vzniku Československa v neděli v poledne. Vláda přitom poslala prezidentovi seznam dvanácti jmen včetně Koudelky.

Foto: Právo

Michal Koudelka

Článek

„Pan ředitel pozvání nedostal,“ zůstal u stručné odpovědi na dotaz Práva mluvčí tajné služby Ladislav Šticha. Víc nechtěl případ komentovat.

Opakuje se tak situace z letošního května, kdy prezident Zeman nerespektoval návrh vlády na povýšení Koudelky do generálské hodnosti.

„Počkejte si na 28. října na slavnostní akt jmenování generálů,“ omezil se na stručný komentář prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Babiš: Zeman to slíbil

Tentokrát ale premiér Andrej Babiš (ANO) veřejně o víkendu prohlásil, že Zeman mu povýšení šéfa BIS slíbil. Podotkl, že s prezidentem o tom mluvil při příležitosti jmenování Tomáše Petříčka (ČSSD) ministrem zahraničí. Podle Babiše si se Zemanem vysvětlili nedorozumění. „Prezident mi slíbil, že (Koudelka) bude jmenován generálem,“ prohlásil Babiš v neděli v ČT.

V kuloárech se přitom hovořilo o tom, že Babiš „vyhandluje“ se Zemanem povýšení Koudelky za spolupodpis pod seznam státních vyznamenání, ve kterém figuruje kontroverzní podnikatel Pavol Krúpa. K tomu měl premiér výhrady.

Vláda je s Koudelkou spokojena, Hrad ne

Návrh na povýšení šéfa civilní kontrarozvědky prošel hladce vládou a jak Babiš, tak další členové kabinetu, včetně místopředsedy vlády a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD), tvrdí, že jsou s prací tajné služby vedené Koudelkou spokojeni. Případné odvolávání šéfa tak podle nich nepřichází v úvahu, což Babiš potvrdil v nedávném rozhovoru pro Právo.

Spekulovalo se totiž o tom, že prezident usiluje o Koudelkovo odvolání. To Zeman sice popřel, ale s prací šéfa BIS vyjádřil nespokojenost. „Nenaléhal jsem ani na vládu, ani na ministerského předsedu, natož třikrát. Nenaléhal jsem ani jednou, i když samozřejmě pan Koudelka podle mého názoru není člověk na svém místě. Ale to si musí rozhodnout vláda,“ citoval o víkendu server Parlamentní listy prezidentovo vyjádření.

Kauza novičok

Nechuť prezidenta povýšit Koudelku do generálské hodnosti si někteří politici vysvětlovali souvislostí s kauzou jedu novičok, jenž byl využit při otravě ruského dvojitého agenta Sergeje Skripala ve Velké Británii, kterou Zeman veřejně interpretoval jinak než ministerstva obrany a zahraničí. To ale Hrad odmítá.

Zpráva BIS odmítla, že by se novičok v Česku vyráběl, jak tvrdilo Rusko. Prezident ale tvrdil, že podle Vojenského zpravodajství se jed v ČR vyráběl a testoval, i když jiný typ. BIS zároveň dlouhodobě označuje za bezpečnostní riziko pro ČR aktivity ruského velvyslanectví v Praze.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám