Hlavní obsah

Zeman plánuje návštěvu Itálie

Novinky, jas, ren

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman plánuje, že na podzim podnikne státní návštěvu Itálie. Svůj záměr prezident deklaroval v rámci dopisu, který u příležitosti státního svátku zaslal italskému velvyslanci.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Pevně věřím, že moje plánovaná podzimní státní návštěva Vaší země přispěje k prohloubení tradičně vynikajících vazeb mezi našimi národy,“ napsal Zeman v dopise adresovaném velvyslanci Francescu Saveriu Nisiovi.

V Itálii, která patří v Evropě mezi země nejvíce zasažené epidemií koronaviru, což prezident neopomněl zmínit, se 1. června slaví Den republiky. Podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka je návštěva Itálie plánována dlouhodobě.

V prezidentově pracovním programu figuruje v nejbližších dnech ještě středeční přijetí slovenského premiéra Igora Matoviče, který do ČR zamíří na tradiční první zahraniční cestu ve funkci předsedy vlády.

Putin nařídil uspořádat přehlídku na Rudém náměstí v červnu

Evropa

Další cestovatelské plány hlavy státu jsou nejasné. Jisté tak není například to, zda se prezident zúčastní slavnostní vojenské přehlídky k připomínce 75. výročí ukončení druhé světové války v Moskvě, která se původně měla uskutečnit v květnu, ale byla kvůli epidemii koronaviru přesunuta na 24. června.

„Jde o čerstvou věc, kdy je před rozhodnutím nutné zjistit podrobnosti,“ sdělil Novinkám k červnovému termínu přehlídky Ovčáček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám