Hlavní obsah

Zeman odmítl politiku otevřené náruče pro migranty. S Merkelovou nesouhlasí

Novinky,
Lány
Aktualizováno

Český prezident Miloš Zeman v nedělním rozhovoru pro Blesk TV odmítl politiku otevřené náruče pro migranty. Odmítl také slova kancléřky Angely Merkelové, která i po posledních útocích v Německu řekla: „Zvládneme to.” Postavil se tak po bok bavorského premiéra Horsta Seehofera, který se od jejích slov distancoval.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Já bych se od tohoto výroku distancoval také,“ řekl Zeman a dodal: „U nás politiků, mne nevyjímaje, je taková tendence, že když jsme něco prohlásili, tak u toho setrváváme, i když se fakta změnila. Já jsem změnil názor ohledně držení zbraní.“

„Myslím, že i paní kancléřka by měla změnit svůj názor, že ta vítací kultura se ukázala jako nesmyslná, že ani Německo není schopno absorbovat takový počet uprchlíků, zejména když mezi nimi jsou džihádisté,” doplnil prezident.

Zbraně jako obrana 

Zeman původně velmi silně podporoval právo na držení zbraní a kritizoval EU, která to chce omezit. „Opravdu si myslím, že by se občané měli ozbrojovat proti teroristům. Poctivě přiznávám, že jsem změnil svůj názor. Byl jsem proti tomu, aby lidé měli více zbraní.“

„Podstatné je, aby si lidé uvědomili, že když už mají zbrojní pas, tak může nastat situace, kdy budou muset zbraň použít,” řekl prezident a zmiňoval útok v hudebním klubu Bataclan.

Kdyby tam podle něj měli dva lidé zbraň, mohlo by to celé dopadnout jinak. Mohli by totiž zmařit teroristický útok, což se člověku s holýma rukama asi jen tak nepodaří.

Zeman odmítl, že by se měly podmínky pro držení zbraní zpřísnit a že by se měla zkrátit doba platnosti zbrojního průkazu, protože by zbraň mohli použít psychicky narušení lidé: „Proč bych dobu zkracoval? Já chápu, viz vrah z Uherského brodu, že hrozí nebezpečí, že se někdo zblázní.” To ale podle něj není argument pro zpřísnění držení zbraní.

Prezident také zmínil, že je rozdíl mezi útoky jedinců a cílených organizovaných útoků: „Bohužel v té sérii teroristických útoků se vám prolínají dvě věci, první bych nazval Breivik. Člověk, který postřílí 72 lidí a je to nácek. A pak je druhá vlna, a to je šílenec. A tyto teroristické útoky, zabití civilních obětí, je vždy terorismus. Ale něco jiného je individuální teror a organizovaný teror, ke kterému dává příkazy Islámský stát.”

Náboženství smrti 

K poslednímu útoku ve Francii, při kterém byl podřezán kněz, řekl: „Byl to případ toho, čemu bývalý ministr školství profesor (a kněz Petr) Piťha říká střet mezi náboženstvím života a náboženstvím smrti. Když máte učení, které říká - zabiji-li nevěřícího, dostanu se okamžitě do ráje - pak se najde několik fanatiků, kteří toho využijí. Je-li zabitým kněz u opačného náboženství, je to pro tyto fanatiky významnější než zabití civilistů.“

Zeman se odmítl vyjádřit k tomu, zda mají tajné služby informace o nějaké hrozbě útoku v České republice: „I kdybych tyto zprávy měl, tak je vám neřeknu, jsou tajné.“ Dodal ale, že se takové zprávy tajných služeb nemají přeceňovat, protože mnohé útoky neodhalily. Zmínil mimo jiné 11. září.

U případného útoku v Česku je ale přesvědčen, že by šlo o akci, kterou by podniklo komando ze zahraničí.

Hrozí migrační vlna běženců z Turecka

K počtu migrantů v této souvislosti totiž řekl: „I když v poslední době poněkud stoupl počet zadržených imigrantů, pořád to není vlna.“ Podle něj je to tím, že většina jich nyní přichází do Itálie, neboť se balkánskou cestu podařilo uzavřít.

To se ale dle jeho slov může změnit po neúspěšném puči v Turecku: „Hrozí vážné nebezpečí, že pokud Turecko nedostane bezvízový styk, nebude ze strany EU dodržena dohoda, a Turecko může nechat jít 2,5 miliónu lidí, které tam zadržuje.“

Zároveň zdůraznil, že on sám je proti tomu, aby Turecko bezvízový styk získalo.

Prezident okomentoval i rozsah čistek po zmařeném puči: „Ty musely být připraveny předem.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám