Hlavní obsah

Zeman jmenuje novou ministryni školství příští středu

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman jmenuje Kateřinu Valachovou ministryní školství příští středu v 11.30. Informoval o tom hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Samotná Valachová po čtvrteční schůzce s prezidentem potvrdila, že ji prezident ujistil o jmenování.

Foto: Petr Horník, Právo

Kandidátka na ministra školství Kateřina Valachová

Článek

„Pan prezident potvrdil, že je připraven mě jmenovat,“ řekla novinářům ve čtvrtek Valachová po zhruba 90minutové schůzce s prezidentem.

Jeho mluvčí předtím na sociálních sítích uvedl, že se tak stane ve středu 17. června na Pražském hradě.

Valachová po schůzce s prezidentem uvedla, že jednání bylo přátelské a příjemné. Hlava státu se zajímala například o její názor na inkluzi nebo na mistrovské zkoušky.

„Je mi velkým potěšením konstatovat, že jsme s panem prezidentem ve shodě,“ komentovala výsledek jednání.

Řešení pro jmenování profesorů

Budoucí ministryně také uvedla, že hodlá hájit novelu o sportu, klíčový podle ní bude loterijní zákon. Chce také navýšit rozpočet pro resort školství o pět miliard proti letošnímu roku. Plánuje také setkání se zástupci školských odborů.

Při setkání s prezidentem podle ní došlo i na otázku jmenování profesorů. Valachová je podle svých slov připravena respektovat názor prezidenta, který odmítá některé adepty jmenovat, zároveň chce ale jako nová šéfka resortu najít řešení nastalé situace. Jednou z možností je, že by nové profesory jmenoval předseda Senátu, chystá se proto v nejbližších dnech sejít s šéfem horní komory Milanem Štěchem (ČSSD).

Valachová vystřídá v čele ministerstva školství Marcela Chládka (ČSSD), pod kterým se křeslo rozhoupalo poté, co se v médiích objevily informace o jeho údajně nevybíravém chování k podřízeným.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám