Hlavní obsah

Zeman na Zemi živitelce pozdravil čápy a kritizoval Bursíka

Novinky, ber
České Budějovice
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman dorazil ve čtvrtek dopoledne na největší tuzemský agrosalon Země živitelka. Na akci, která se koná v Českých Budějovicích, se představí téměř šest set vystavovatelů. Prezident pronesl krátký projev, v němž ocenil obětavost zemědělců.

Záznam: Prezident Miloš Zeman na výstavě Země živitelkaVideo: Novinky

 
Článek

Prezident se označil za inventář výstavy, kterou navštěvuje pravidelně, a vyzval přítomné, aby si vážili lidí, kteří se dokážou pro svůj podnik obětovat a mají jej rádi. „Nevažme si lidí, kteří ničemu nerozumějí, ale o to jsou agresivnější,” dodal.

„Nechci se vyjadřovat k hrabošům, ale chtěl bych pozdravit čápy, nechci se vyjadřovat k suchu, ale chtěl bych pozdravit déšť,“ pronesl Zeman, který se ve svém projevu věnoval kůrovci a někdejšímu ministrovi životního prostředí Martinu Bursíkovi, jehož s oblibou dlouhá léta kritizuje. „Martin Bursík se negativně zasloužil o české zemědělství,” uvedl prezident. Dával to do souvislosti s výskytem kůrovce na Šumavě.

Zeman přijel na Zemi živitelku i v loňském roce. Během slavnostního zahájení tehdy řekl, že udělí Řád Bílého lva bývalému ministerskému předsedovi a šéfovi někdejší Agrární strany Antonínu Švehlovi. Což pak 28. října učinil.

Dorazil i Klaus či Havlíček

Na akci do Českých Budějovic přijeli kromě prezidenta i bývalý prezident Václav Klaus, ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO), ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) nebo ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Do Maláčové se zase obul ve svém projevu exprezident Klaus. Podle něj není Maláčová dostatečně rázná, aby získala 11 miliard korun navíc pro svůj resort při tvorbě rozpočtu. Pochválil naopak Tomana, který od ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) finance získal.

Mottem letošní výstavy jsou výzvy českého zemědělství. Vystavovat budou nejen zemědělci z České republiky a z několika dalších evropských zemí, ale i z Japonska, Spojených Států nebo Brazílie.

Akci každoročně navštíví více než sto tisíc lidí. Pořadatelé chystají kromě doplňkového programu pro návštěvníky i řadu odborných konferencí. Agrosalon Země živitelka potrvá do úterý 27. srpna.

Odjezd prezidenta Miloše Zemana z Českých BudějovicVideo: Novinky

Reklama

Výběr článků

Načítám