Hlavní obsah

Zeman: ČSSD může zachránit už jen mimořádný sjezd

Novinky, Alexandr Mitrofanov, Alexandr Kramer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Po volebním debaklu ČSSD včera opět zkřížili pomyslné meče Miloš Zeman s Vladimírem Špidlou. Zatímco bývalý předseda vyčetl z Vysočiny soc. dem. zradu programu, jeho nástupce prohlásil, že Zeman své straně před volbami záměrně škodil, aby se mu po špatném volebním výsledku otevřela možnost návratu.

Foto: Vratislav Konečný

ilustrační foto

Článek

.: Co říkáte výsledku ČSSD?

Kdybyste sledoval časovou řadu průzkumů volebních preferencí, kterou vydává Centrum pro výzkum veřejného mínění, tak byste zjistil, že od srpna 2002, kdy tyto preference činily 32 procent, klesly v dubnu 2004 na 12,5 procenta.

A protože sociální demokracie samozřejmě při nižší volební účasti ještě dále ztrácí, tak těch necelých 9 procent není žádné překvapení.

.: Vy jste se už vyjádřil, že za to může nynější vedení ČSSD, které zradilo sociálnědemokratický program. V čem ho zradilo?

Především v ekonomické oblasti, konkrétně v reformě veřejných financí, kde volební program jasně mluví o posilování přímých daní na úkor nepřímých. To je ze sociálnědemokratického hlediska logické, protože přímé daně jsou solidární a solidarita by měla být principem sociální demokracie. A jak dobře víte, děje se pravý opak, to znamená posilují se nepřímé daně na úkor daní přímých.

.: Co by teď podle vás měla ČSSD udělat? Měla by svolat mimořádný sjezd?

Samozřejmě, že ano. Já jsem již před dvěma měsíci v Mostě navrhl pětibodový plán, jehož jedním bodem je mimořádný sjezd, a to proto, že pouze sjezd je oprávněn projednat důležité otázky tohoto rázu. A jestliže budeme čekat na řádný sjezd, tak už se podle mého odhadu sociální demokracii nepodaří zachránit.

(Dalšími body podle Zemana je odstranění Špidly a Grosse z vedení strany, vypovězení koaliční smlouvy, změna systému při obsazování funkcí v ČSSD a návrat k programu, pozn. red.)

.: Cítíte v této situaci poptávku po svém osobním angažmá?

Poptávka by nepochybně byla. A to nikoli pouze v této situaci. Ale vy jistě víte, že vedle poptávky musí být také nabídka.

.: A je?

Já se nikomu nenabízím a nikomu nevnucuji.

.: Tak ochota, je?

Já myslím, že svou povinnost řadového člena sociální demokracie jsem splnil tím, že jsem navrhl konkrétní systémovou změnu sociální demokracie, protože se nedomnívám, že jádro pudla je pouze v personální oblasti.

.: Myslíte, že by vláda měla požádat Sněmovnu o důvěru?

Pokládal bych to minimálně za slušné. Jestliže občané vládě tímto hlasováním de facto vyjádřili nedůvěru, tak by se měla vláda znovu o tuto důvěru ucházet.

Anketa

Souhlasíte s Milošem Zemanem, že ČSSD zachrání odchod Vladimíra Špidly a Stanislava Grosse?
ano
74,6 %
ne
25,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 763 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám