Hlavní obsah

Zelení se připojili k tažení proti zvyšování rozpočtového deficitu

Praha

Žádný z levicových návrhů, které mají zvýšit schodek rozpočtu, nehodlají zelení na lednové schůzi Sněmovny podpořit. Ujistil o tom v pátek premiéra Jana Fischera předseda Strany zelených Ondřej Liška. Ministr financí Eduard Janota by však měl podle Lišky ještě zvážit, jestli nevrátit výši mateřské na úroveň z roku 2009. Zelení nicméně budou respektovat názor vlády.

Článek

Postoji zelených rozumím, poznamenal Fischer. Zopakoval své stanovisko, že nepovažuje za reálnou kompenzaci prohloubení schodku o 1,5 miliardy korun, které by zachování mateřské znamenalo. "Kdyby tu byl Janota, řekl by, že sýpky jsou prázdné," prohlásil předseda vlády.

Liška také premiéra informoval, že zelení budou podporovat protikorupční balíček úřednické vlády a chtějí, aby se do Sněmovny dostal co nejrychleji. Stejně jako premiér tam očekává další vášnivé debaty.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf Strany zelených Ondřej Liška po jednání s premiérem Janem Fischerem

Rozhovorem s Liškou, jehož strana disponuje ve dvousetčlenné Sněmovně čtyřmi hlasy, pokračoval v pátek premiér Fischer v sérii schůzek, jimiž zjišťuje postoje stran před lednovou schůzí Sněmovny. Na ní budou projednávány návrhy levicových stran na jednorázový příspěvek k důchodu ve výši 2 400 korun, zrušení poplatků ve zdravotnictví, opětovné proplácení prvních tří dnů nemocenské a právě navýšení pomoci v mateřství na úroveň loňského roku.

Fischer se připravuje na studenou sprchu z Bruselu

Poslední návrh prosazuje také KDU-ČSL, s jejímž předsedou Cyrilem Svobodou jednal premiér ve čtvrtek. Lidovci navrhují získat potřebné peníze zdaněním hazardních her. [celá zpráva]

Všechna levicová opatření by celkově prohloubila letošní už tak velký deficit o dalších přibližně 15 miliard korun. Úřednická vláda s takovým postupem nesouhlasí. Fischer politiky upozorňuje, že už v lednu bude kabinet do Bruselu posílat aktualizaci konvergenčního programu a lze čekat, že z EU obratem zazní nejen kritika, ale i žádost o rychlou přípravu opatření, která by schodek rychle vrátila na úroveň přibližně tří procent HDP.

Fischerova setkání s politickými lídry by měla v úterý pokračovat schůzkou s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem, ve středu je pozván předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg a na čtvrtek jsou plánovány návštěvy předsedů KSČM Vojtěcha Filipa a ODS Mirka Topolánka.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám