Hlavní obsah

Zelení jednají o Liškově nominaci, řeší i spor s Bursíkem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Republiková rada zelených v neděli posuzuje nominaci místopředsedy Ondřeje Lišky na funkci ministra školství. Projedná i vnitrostranické otázky. Kritici vyčítají předsedovi Martinu Bursíkovi, že obchází některé stranické orgány a soustřeďuje ve svých rukách příliš velkou moc. Bursík nařčení odmítá.

Foto: Krumphanzl Michal, ČTK

Vicepremiér a předseda Strany zelených Martin Bursík na republikové radě, která jednala 2. prosince v Praze.

Článek

Hlasovat by se mohlo o setrvání Matěje Stropnického ve funkci místopředsedy republikové rady. "Já o funkce zase tolik nestojím, takže když mě náhodou odvolají, tak se nebude nic zvláštního dít," poznamenal při příchodu na jednání Stropnický, jeden z nejhlasitějších kritiků Bursíka.

Napětí vyvolal Bursík

Způsob, jakým předseda nejmenší parlamentní strany Martin Bursík Lišku prosadil, kritizuje první místopředsedkyně Kuchtová, nechce ale vyvolávat hlubší krizi například vyvoláním mimořádného sjezdu.

Kuchtová chtěla, aby se spolu s Liškou jako kandidátka radě představila i poslankyně Olga Zubová. Předsednictvo zelených ale rozhodlo o Liškově nominaci, Zubová od záměru ustoupila.  

Koaličním partnerům zelených i opozici se politik se zkušenostmi z Bruselu zamlouvá. Kuchtová však spolu s částí předsednictva Bursíkovi vyčítá, že obešel návrh speciálně ustavené pracovní skupiny, která Zubovou nominovala. Tvrdí, že zelení jsou stranou jednoho muže.

Kuchtová na dotaz novinářů, zda Bursík jako předseda selhal, uvedla, že tak silná slova by nepoužila. "Pan Bursík je velmi úspěšný předseda ... dokázal stranu velmi pozvednout, ovšem za naší pomoci. Ten díl práce celé strany je třeba zdůraznit," prohlásila.

Reklama

Související články

Školství by mohl vést Liška

Neuvěřitelná konspirace provázela včerejší výběr nového ministra školství na zasedání špiček zelených. Tajnůstkářem byl předseda Martin Bursík, který...

Výběr článků

Načítám