Hlavní obsah

Školství by mohl vést Liška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Neuvěřitelná konspirace provázela včerejší výběr nového ministra školství na zasedání špiček zelených. Tajnůstkářem byl předseda Martin Bursík, který prý přivedl kandidáta do budovy Sněmovny zadním vchodem. Aspoň tak se o tom spekulovalo.

Článek

Hermeticky uzavřené jednání předsednictva a poslanců SZ však přece jen mělo skulinky. Po debatě, která začala v 17 hodin a skončila v noci, začaly pršet spekulace: školství má prý šéfovat člen předsednictva, ale který? Martin Ander, náměstek brněnského primátora? Nebo snad Radan Večerka, který pracuje na ministerstvu školství a šéfuje Ústřední revizní komisi SZ? Ten ale není členem předsednictva.

Nakonec Právo zjistilo, že by to mohl být místopředseda Ondřej Liška (30), který šéfuje výbor pro evropské záležitosti Sněmovny. Vzhledem k tomu, že v letech 2004 - 2006 byl poradcem pro evropské fondy v Evropském parlamentu, měl by kvalifikaci pro vyřešení jednoho z nejdůležitějších problémů resortu školství - a tím je získání peněz z EU.

Zároveň by to znamenalo, že Bursík musel sklonit hlavu před straníky, jimž se nelíbil jeho záměr přivést na školství osobnost z akademické sféry. Liška je ale u zelených k Bursíkovi loajální.

Má však zatím velmi vyhraněný názor proti americkému radaru, což by ve vládě přidělalo vrásky zejména premiéru Topolánkovi i ministru zahraničí za zelené Karlu Schwarzenbergovi.

Liška se totiž drží názoru, který nedávno řekl Právu, že pokrok v jednání s USA zatím není takový, aby se radar dostal pod patronaci NATO, takže ještě není důvod zvedat pro něj ruku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám