Hlavní obsah

Ze zimy rovnou do léta. Čekají nás nadprůměrné teploty, říká meteoroložka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teplotní výkyvy, jaké dnes zažíváme, rozhodně nejsou standardní. Přechodná období jako jaro a podzim se ale velmi rychle vytrácejí, uvedla pro Právo meteoroložka Renata Uhlíková z Českého hydrometeorologického ústavu.

Foto: Milan Malíček, Novinky

Nadprůměrně teplé počasí má v příštích dnech vydržet.

Článek

V poslední době zažíváme teplotní výkyvy často až o desítky stupňů Celsia. Před pár dny bylo těsně nad nulou, o Velikonocích nás čeká téměř letní počasí. Co působí tyto změny?

To bude teprve předmětem zkoumání. Faktorů, jako je například El Niňo nebo vyšší teplota Středozemního moře, může být opravdu mnoho.

Máme se připravit na to, že podobné teplotní skoky budeme zažívat až do léta?

Minimálně to vypadá, že nadprůměrné teploty budou pokračovat. Musíme se ale připravit i na občasné závany zimy a vpády chladnějšího vzduchu, které mohou poškodit rozkvetlé stromy. Nejméně do příštího týdne by se však nadprůměrné teploty měly udržet.

Mráz decimoval na jižní Moravě meruňky. Někoho ale ušetřil

Počasí

Bude tedy v dubnu skutečně aprílové počasí?

Obecně má teď tendenci počasí být přibližně o měsíc napřed, než na co jsme byli dříve zvyklí. Dá se očekávat, že na některých místech o Velikonocích naměříme i pětadvacet stupňů, což jsou skutečně letní teploty. Nemusí to být zrovna v Česku, může se to stát i v jiné evropské zemi, kde jsou obdobné klimatické podmínky jako u nás.

Jaké jsou výhledy na léto? Hrozí vedra jako loni, nebo ještě vyšší?

Na tuhle otázku nemám odpověď, nejsem klimatolog. Z pozorování ale můžeme říct, že přechodná období, jako je jaro a podzim, se začínají velmi rychle ztenčovat. Není standardní, že končí zima a místo, aby se oteplovalo postupně, máme najednou dvacet stupňů. Může se stát, že jaro napasujeme do jednoho týdne a skočíme ze zimy rovnou do léta. I letos vidíme, že jaro je velmi urychlené.

Zatím ale můžeme jen těžko říct, jestli bude léto teplotně nadprůměrné, nebo budou naopak převažovat srážky. Máme ale dlouhodobou předpověď na květen a ten by měl být teplotně nadprůměrný a srážkově podprůměrný.

Jaké bude počasí na Velikonoční pondělí?

Teploty zatím vypadají nadprůměrně, ráno bude kolem šesti stupňů a přes den až jedenadvacet. Nad naším územím bude přecházet studená fronta, a pokud by její přechod byl zpožděný, mohli bychom se dočkat na většině území slunečného dne. Jestli ale začne přecházet už během dopoledne, musíme počítat se zvýšenou oblačností.

Jak se vrtošivé počasí podepíše na přírodě? O dopadu na rozkvetlé stromy jste se už zmínila.

Kromě toho, že výkyvy škodí úrodě, je příroda o měsíc urychlená. Obávám se, že pokud zažijeme vpády arktického vzduchu, což není vyloučené, můžeme čekat výraznější poškození nejen plodin, ale i ostatních stromů. Náhlá zima by mohla překvapit i ptáky, kteří se vracejí z teplých krajin.

Dočkáme se ještě letos sněhu?

Vyloučit to nemohu. O víkendu napadlo na Churáňově v jižních Čechách osm centimetrů nového sněhu, v úterý z něj zbyly jen dva centimetry a do víkendu nemá šanci vydržet. Že sníh ještě letos na jaře na hory zavítá, je možné, ale rozhodně to už nebude na běžky. Buď jen slabě popráší, nebo napadnou přibližně dva centimetry, které rychle roztají.

Mapa republiky v Krkonoších má kolem osmi metrů sněhu

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám