Hlavní obsah

Ze tří tun svíček pro Havla bude dvoumetrová socha na jeho počest

– Praha
Novinky, Karolína Vrbasová

Výtvarníci Lukáš Gavlovský a Roman Švejda shromažďují v Praze v kulturním centru Trafačka svíčky, které lidé na konci prosince zapalovali po úmrtí Václava Havla. Udělají z nich dutou sochu srdce. Lidé se do výroby díla mohou zapojit nadcházející sobotu.

Lidé budou moci vstoupit do útrob obřího srdce Václava HavlaVideo: Novinky

 
Článek

Stavba voskového srdce potrvá zhruba týden. Nejdříve musely být do kulturního centra navezeny dvě tuny vosku z různých míst v Praze, další tuna bude přivezena po jednání s magistrátem i z dalších měst, například Brna nebo Plzně. Následně budou za pomoci dobrovolníků z řad veřejnosti svíčky zbaveny umělohmotných obalů a postupně roztaveny, aby mohl být tvořen odlitek.

Výtvarník Lukáš Gavlovský zve všechny na následující víkend do Trafačky a upozorňuje:

„Je potřeba, aby lidé počítali s tím, že je tady zima a důležité je, aby s sebou měli nějaké nástroje na loupání svíček, například malou sekyrku, nebo nějaké nožíky či sekáčky na maso.“

Do srdce se dá vstoupit

Srdce, které z vosku vznikne, bude asi dva a půl metru vysoké a duté. Bude možné do něj vstoupit.

"Tato hmota vstřebala všechny myšlenky, pro které byly svíčky zapáleny. Jsou v něm nahromaděny představy lidí o slušné společnosti, je do něj zamodlena naděje, že je možné jednat podle nejlepšího svědomí a netratit na tom, naděje, že všechno, co je politické, nemusí být špinavé a zanesené neprůhlednou vrstvou divných zájmů,“ říkají autoři projektu.

Pražský magistrát předběžně schválil umístění objektu ve venkovním prostoru mezi Starou a Novou scénou Národního divadla.

Tam by mělo srdce pro Václava Havla stát od 9.února až do 10.března.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám