Hlavní obsah

Zdrogovaný muž vyhrožoval záchranářům zastřelením

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V drama, které dokumentuje stále se zvyšující agresivitu lidí vůči zdravotníkům, se zvrhl zásah jihomoravských záchranářů, kteří spěchali na pomoc mladému muži bezvládně ležícímu v příkopu na Tišnovsku. Když chtěli záchranáři mladíka vyšetřit, začal být agresivní a vyhrožoval jim zastřelením. Přitom jen kousek vedle něj ležela pistole.

Foto: Lucie Kándlová, Právo

Článek

Agresora museli zpacifikovat přivolaní policisté. Událost se stala minulý týden, policisté a záchranáři o ní informovali ve čtvrtek.

„Když jsme přijeli na místo, chtěli jsme pacienta vyšetřit. Ten se však probral a zjevně byl pod vlivem návykových látek. Začal zdravotníkům nadávat a vyhrožoval jim zastřelením. Skutečně kousek od něj ležela pistole. Naše posádka se stáhla do bezpečí a přivolala na pomoc policii, za její asistence jsme pak pacienta vyšetřili, jeho životní funkce nebyly ohroženy,“ popsala mluvčí jihomoravských záchranářů Michaela Bothová.

Čtyřletý chlapec volal na tísňovou linku, aby si policisté přijeli prohlídnout hračky

Koktejl

Přivolaní policisté devatenáctiletého mladíka rychle zpacifikovali. „Agresor, který opravdu měl u sebe plynovou pistoli a tato mu při spánku v příkopu vypadla, posléze putoval na záchytku. Nyní musí počítat se stíháním za výtržnictví a nebezpečné vyhrožování,“ řekl policejní mluvčí Bohumil Malášek.

„Naštěstí nebyl při tomto zákroku nikdo z našich zdravotníků zraněn. Alarmující však je, že agresivita pacientů, kterým poskytujeme péči, neustále stoupá. Vyjíždíme k lidem, abychom jim pomohli, pokud jsou ohroženi na zdraví či životě. A obrovským a smutným paradoxem je fakt, že nastávají situace, kdy se naše posádky samy octnou v ohrožení,“ posteskla si Bothová.

Vyčerpání a sebevražedné myšlenky. Lékaři z první covidové linie bojují s depresí

Koronavirus

Rekordní počty výjezdů

Jihomoravští záchranáři jsou přitom v poslední době pod obrovským náporem. Například v pondělí přijali rekordních 779 hovorů na tísňovou linku a celkem vyjeli do téměř čtyř stovek akcí. Za třetinou z nich přitom stála nemoc covid-19.

„Situace je velice vážná, nárůst počtu nemocných, a to i těch v těžkém stavu, je enormní a jsme na hranici technických možností tuto situaci zvládnout. Záchranáři, operátoři, lékaři, všichni jsou pod obrovským pracovním a psychickým tlakem.

Hejtman Grolich: Nemocnice to nezvládnou, nemůžeme se tvářit, že se nic neděje

Domácí

Umísťování pacientů do přeplněných nemocnic je i přes snahu zdravotnických zařízení stále náročnější a vyžaduje spoustu úsilí. Stoupá i počet překladů mezi jednotlivými zdravotnickými zařízeními z důvodu mnohdy vyčerpané kapacity,“ popsala realitu posledních dnů Bothová.

„Záchranná služba je zde k poskytnutí pomoci lidem v ohrožení života. Zvažte prosím, zda opravdu potřebujete naši pomoc. Při takovémto vytížení už nemáme rezervy a jsme na stropu našich kapacit. Jakýmkoliv nadužitím systému zabíráte místo někomu, kdo bude pomoc opravdu potřebovat. Buďte prosím všichni ohleduplní a pomozte nám. Nikdo z nás nechce být v situaci, kdy budou muset zbytečně umírat lidé,“ poprosila mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám